A hulla és a porondmester

Vasárnap az MSZP és Fidesz sajtótájékoztatók és nyílt levelek tömkelegét zúdította az országra, amelyeknek egyetlen értelme: a másik nagyon nem tudja, de ők még annyira sem. Csak a stílus más.

Kis áttekintés - Tények

Egyéb fellépők
Természetesen ennek a cirkusznak egyéb fellépői is vannak, így őket is érdemes megemlíteni - annak ellenére, hogy nem kerültek bele a tegnapi sajtóváltásba. Dávid Ibolya például a nagy kettéfűrészelés számával gyakorlatozik pártján: a fűrészt már remekül kezeli, csak az összerakással vannak még gondjai. A Jobbik megtévesztéssel lép fel: radikális csőcseléi radikális csőcseléknek álcázzak magukat, pedig mindenki azt hiszi hogy nem azok. A szabad madarak az MSZP-t utánozva próbálnak előhalottoskodni - csak nekik a halál utáni felkelés rész nem igazán megy. Az LMP pedig minél észrevehetőbben próbál elő emberként fotoszintetizálni - csakhogy ez a többi produkció mellett eltörpül.
Van egy ország amelyben élünk: ennek a neve Magyarország - bár sokan nevezik Sohaországnak, vagy Abszurdisztánnak. Eme hely nagy szarban van, ugyanis a gazdasági-pénzügyi válság mellett erőteljes társadalmi válság is sújtja, ráadásul a külpolitikai szerepvállalása is beköltözött a béka hátsó fertálya alá, amikor egy szomszédos nyelvtörvény ellen képtelen volt erélyesen fellépni.

Eme festői helyszínen játssza kisded játékait az ország életét irányító MSZP és kedves homokozótársa, a Fidesz. Képzeljük most e helyet egy cirkusznak, ahol két fő műsorszámot ők szolgáltatják.

Az MSZP uralkodik már vagy 7 éve - így az eltelt időben történt jó és rossz dolgokért nagyrészt ő a felelős. Azonban nem mindenben: a gazdasági világválságot - ami túlnyomó részt befolyásolja a mostani gazdasági helyzetet is - nem szabad rájuk kenni, hisz nem a Fidesz volt az oka annak sem, hogy 2001 szeptemberében két repülő eltalálta a World Trade Centert. Hibájuk tehát van számos – kérdés, hogy mostani Bajnai-kormány is ezek közé tartozik-e.

Igaz ami igaz, a válságot lehetne jobban is kezelni. Ahogy az is igaz, hogy a jelenlegi kormány eredményeinek tekinthető a lejtőn való száguldás közbeni vészfék meghúzása, amelynek része a sokak által szidott megszorító intézkedések is. Azonban a fék kirepítette a sofőrt a kormány mögül, aki a földetérés következtében életét vesztette. Ő azonban ennek ellenére makacsul felkelt, s ezzel bemutatta főprodukcióját: eleven hullaként visszamászott a kormány mögé és elkezdett tolatni.

A Fidesznek már annyira elege volt az ellenzéki szerepből, hogy sztrájkot hirdetett: semmi olyat nem hajlandó mondani, amivel segíthetné az ország helyzetét. Ugyanis elviekben az ellenzék szerepe az lenne, hogy beszóljon a kormánynak: „hé haver, ha most nem arra mennél, hanem amarra, akkor talán előbb kijönnénk a sártengerből”. De nem, ő csak azt hajtogatja, hogy „ne menj erre, de arra se - sőt, ha lehet ne menj semerre, inkább szállj ki a kocsiból és add át a kormányt”.

Azonban az sem mindegy, hogy mindezt miként teszi. Nem egyszerűen konokul hajtogatja a magáét, hanem minden alkalmat megragad arra, hogy minél nagyobbat és látványosabbat rúgjon a hullába - kihasználva erre minden alkalmat az elmúlt egy évben. Legutóbb például 12 pontban mondták el, hogy még mindig nem mondanak semmi konkrétat.

A nagypolitikába már régen belefáradt tömegnek természetesen tetszik ez, be is fogják szavazni a kormány mögé - csakhogy senki nem tudja, hogy merre fog hajtani a jármű. De ő megteheti, hisz ő a porondmester - és amíg nem kezd el vezetni, az is marad.

Te vagy az rossz, mert én a jobb!


Csak egy hét csendet!
"Ha a Fidesz megjegyzéseit szó szerint vesszük, vagyis ha ténylegesen el akarnák engedni a költségvetési hiányt, ez ... a befektetők bizalmának elveszítéséhez vezetne" – idézte a Standard and Poor’s akkori elemzését Lendvai Ildikó, hozzátéve, hogy a Fidesz kockázati tényezővé vált az ország megítélésében. Az MSZP ezért arra kéri Orbán Viktort, legalább néhány hétig ne tegyen gazdasági nyilatkozatokat, ne rontsa el a mostani eredményt. Külföldön ugyanis még elhiszik, hogy esetleg betartaná felelőtlen ígéreteit, ez pedig rontja a magyar gazdaság jövőjébe vetett bizalmat, ami sokba kerül az országnak.
A hulla és a porondmester összecsapásairól a legtöbbször a sajtóból értesülhet az arra még kíváncsi ember - főleg azért, mert elsősorban ezekkel csupán a sajtót célozzák sajtótájékoztatók és nyílt levelek formájában. Ezekből akadt egy csokorra való most vasárnap, amit érdemes kissé átnyálazni.

Az elsőt Czomba Sándor lőtte el a Fidesz színeiben, egy sajtótájékoztató keretein belül. Ő egy munkanélküliségi és egy munkahely-támogatási adatot lobogtatva jegyezte meg, hogy „amihez a kormány hozzányúl, az tönkremegy” - így ha már „segíteni nem tudnak, akkor legalább ne ártsanak”. Vagyis hagyják abba kormányzást, és üljenek lábat lógatva bársonyszékeiben 2010-ig. Valamint ne kommunikálják azt, hogy a válságkezelés jól megy, mert nem.
Forrás: MTI