Elképesztő! Kepes András életveszélyben?

A bolíviai eset óta Kepes András hallgat. A bolíviai hatóságok azonban szeretnék őt szóra bírni, mert szerintük ő is felelős a történtekért.

Mint ismeretes, Kepes András volt az, aki az utolsó interjút készítette Rózsa-Flores Eduardóval. A bolíviai hatóságok által szabályosan kivégzett Rózsa-Florest ugyanis terroristának, így Kepest terrorista-támogató személynek és mint ilyent, bűnösnek tartják.

Bolíviai kormánya terrorcselekményben történő bűnrészességgel és bűnpártolással gyanúsítják a magyar újságírót. A dél-amerikai ország hatóságai ezért azt tervezik, hogy bíróság elé állítják Kepest.

A súlyos vádakra nem kíván reagálni Kepes András.

„Sajnálom, nem beszélhetek az ügyről” – mondta szűkszavúan Kepes az egyik bulvárlapnak. Az újságíró óvatossága érthető, hiszen ki szeretne ujjat húzni egy külföldi állam kormányával (és titkosszolgálatával)?

A bulvárlap megszólaltatta az egyik legtekintélyesebb hazai testőrszervezet vezetőjét, aki egyetért Kepes magatartásával. Szerinte ugyanis még az sem kizárható, hogy a bolíviai titkosszolgálat akciót tervez a riporter ellen.

„Személyi védelemre van szüksége Kepes Andrásnak. A bolíviai titkosszolgálat keze akár Magyarországig is elérhet.”

„Nehéz erről nyilatkozni. Az ismert adatok birtokában azt gondolom, hogy testőri védelemre szorul, de ennek eldöntéséhez szükség lenne a kialakult helyzet átfogóbb elemzésére. Úgy vélem, a bolíviai titkosszolgálat keze egészen idáig is elérhet, és a tények azt támasztják alá, egyáltalán nem kizárt, hogy újfent titkosszolgálati módszereket próbálnak majd alkalmazni” – mondta a neve elhallgatását kérő szakértő. Véleménye szerint megfelelő védelem hiányában az újságíró könnyű célpont lehet a kémszervezet számára.

„Egy tervezett merénylet esetén könnyedén kideríthető, hogy a célszemély éppen hol tartózkodik, és az sem okoz különösebb problémát, hogy fegyvert szerezzenek az akcióhoz. Kepes helyében azonnal szakvéleményt kérnék a hazai Nemzetbiztonsági Hivataltól, milyen szintű veszélynek vagyok kitéve” – adott további tippeket a fenyegetett újságírónak.