A hatvanadik NBA All-Star gála szombaton veszi kezdetét, a kosárlabda rajongói és a tőkések nagy örömére.

Hatvan győzelem

A Los Angelesi Staples Centerben a mai nap elstartol a hatvanadik NBA All-Star gála az újoncok és a másodévesek mérkőzésével. A Lakers főszurkolói - Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio, Arnold Schwarzenegger - nyilván örömködni fognak a csarnokukban megrendezett esemény okán, viszont a HírExtra egyik szeme sír, a másik nevet.

A vasárnapi főmérkőzésen a Kelet és Nyugat „legjobbjai” csapnak össze egy remélhetően színvonalas mérkőzés keretén belül, azonban elvitathatatlan, hogy az anyagi profitot egyesek jóval többre tartják, mint a kosárlabda szeretetét.

A két csapatot alkotó játékosok egy része egyértelműen megérdemli a szereplést, míg mások - ne legyünk naivak - nem a teljesítményük, hanem a népszerűségük miatt kerülhettek a legjobbak közé.



Csak a pénz


Minél magasabb a népszerűsége egy játékosnak, annál jelentősebb összeg folyik be a gyártó, az NBA - és persze-, a kosaras számlájára. Erre jelenleg szükség is van, hiszen felmerült a lehetőség, hogy a 2011-12-es szezon elmarad, mivel a játékosok lejáró szerződései és a liga alacsonyabb bérajánlata a nem volt összeegyeztethető a kosárlabdával. A felek közelednek egymás felé, azonban mindenkinek kell egy kis „pénztárcabélés”…

Yao Mingnek, a Houston Rockets hétszeres all-star kínai centerének még akkor is helye van a nyugati csapatban, hogyha utoljára 2010. november 10-én láthattuk a festékben. Mikrotörés ide, mikrotörés oda, több mint egymillió szavazattal a kezdőcsapat illette volna meg.

A kosárlabda és az NBA a pandák földjén igen népszerű sportnak számít, így egyértelműen kellett egy olyan játékos, akivel a helyi fogyasztók azonosulhattak a fekete-fehér srácok helyett. Ming karrierének feltételezhetően vége, ráadásul a kínai utánpótlás - Yi Jianlian - meglehetősen gyengécskén muzsikál.

Ming helyett Tim Duncan, a San Antonio Spurs játékosa „villoghat” a parketten, a maga közel harmincöt évével. „The Big Fundamental” valójában erőcsatár, hiszen nem egy komolyabb palánk alatti harc után sírva menekülne édesanyja szoknyája mögé, ám elnézzük azt a „kis” tévedést, hogy center poszton léphet pályára: ugyanis nincs jobb.

Duncant valószínűleg utolsó szezonjában láthatjuk és gondolom nem kell hozzátennem, hogy nem az átlagai miatt választották be a gálára. De mit tehet az ember, ha a népszerű Spurs reklámarca?



Pénztárcát kinyitni!

Nem baj, legalább a celebek is a pályán lesznek egy kifejezetten számukra kreált mérkőzésen, Justin Bieber vezetésével. Még hogy nem a haszonszerzés dominál a David Stern által vezetett ligában?

Ne háborogjunk, nézzük a mérkőzést és természetesen fogyasszunk.

A kezők
Nyugati főcsoport: Carmelo Anthony (Denver Nuggets), Kevin Durant (Oklahoma City), Jao Ming (Houston Rockets), Kobe Bryant (L.A. Lakers), Chris Paul (New Orleans Hornets). Szakvezető: Gregg Popovich (San Antonio Spurs).

Keleti főcsoport: Amare Stoudemire (New York Knicks), LeBron James (Miami Heat), Dwight Howard (Orlando Magic), Derrick Rose (Chicago Bulls), Dwyane Wade (Miami Heat).