Vagy a valaha volt egyik legmocskosabb kampány, vagy a valaha volt egyik legmocskosabb pártmutyi folyik Csepelen. Esetleg mindkettő.

Mint arról korábban a HírExtra is beszámolt, Csepelen ügy van. Mégpedig "lakásmutyi"-ügy.

A félreértések elkerülése végett: nem mi hívjuk így, hanem a Németh Szilárd polgármesterjelölt nevével fémjelzett helyi Fidesz, akik a botrány újabb fejezetében ezúttal személyes adatokkal való visszaéléssel gyanúsítják Szenteczky János szocialista polgármesterjelöltet.

Korábbi cikkünkben már kitértünk arra, hogy a jelenlegi szocialista polgármester, Tóth Mihály és az őszi önkormányzati választások szocialista indulója, Szenteczky János is részese volt a kerület önkormányzati lakásait érintő csalássorozatnak - legalábbis a helyi Fidesz szerint. Némethék szerint több esetben, összesen mintegy 35 millió forintos kárt okozva adtak el önkormányzati lakásokat jóval a piaci ár alatt. A kedvezményezettek között ráadásul olyanok is voltak, akik nem is lettek volna jogosultak igénybe venni Szenteczkyék segítségét.

Levelét megírta


Fidesz: törvénysértés!
"A Fidesz-KDNP csepeli frakciója megdöbbenve értesült arról, hogy több olyan család is fenyegetőző levelet kapott, akik az elmúlt években törvényesen vásárolták meg kerületünkben
önkormányzati bérlakásukat.
A levelet Szenteczky János MSZP-s polgármester-jelölt nevében, az ő aláírásával, névre szólóan dobták a postaládákba. A megvásárolt önkormányzati lakások vevőinek nevét éstovábbi személyes adataikat az önkormányzati tulajdonú CSEVAK Zrt. (a törvény szerint!) titkosan kell kezelje. Gyanúnk szerint a címzettek kiválasztásában mégis felhasználtákezeket a CSEVAK Zrt. és a csepeli önkormányzat által kezelt személyes adatokat" - áll a csepeli Fidesz szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.
Szenteczky most a csepelei lakásvásárlóknak küldött névre szóló levelet, melyben kikelt a fideszes vádak ellen, s jogi elégtételt helyezett kilátásba. Ez a levél csapta ki a biztosítékot Németh Szilárdéknál, szerintük ugyanis Szenteczky azzal, hogy volt lakásvásárlóknak küldte a levelet, visszaélt azok adataival.

Szenteczky megkeresésünkre elmondta, visszaélésről szó sincs. A szocialista politikus arról beszélt a HírExtrának, hogy úgy szerezte meg az adatokat, ahogy bármelyik csepeli lakos bármikor megszerezhetné.

"Csak azt tettem, amit megtehet bármely magyar állampolgár, nevezetesen adatokat kértem ki a vagyonkezelőtől írásban, a szükséges formanyotványok kitöltésével. Ezeket az adatokat használtam fel akkor, amikor a lakástulajdonosoknak levelet küldtem, nem éltem tehát vissza semmivel" - állította a szocialista politikus.

Fideszes össztűz


Mellélőtt volna a Fidesz? Szenteczky szerint aligha. A polgármesterjelölt az egész ellene irányuló támadást - a "lakásmutyi"-ügy kirobbantásától kezdve a hiányzó papírok számonkérésén át a mostani gyanúsítgatásig - a Fidesz-kampány tudatos részének tartja.

"Ez egy túlzásba vitt politikai támadás, amit tavasz óta folytat ellenem a Fidesz. Akkor tettek feljelentést ellenem, nem sokkal később pedig az ügyészség fordult az önkormányzathoz, bekérve és megkapva azokat az adatokat, melyekre szüksége volt. A mai napog nem történt hivatalosan semmi az ügyben, nem kérték az iratok kiegészítését, sem szóban, sem írásban" - mondta Szenteczky, s nem győzte hangsúlyozni, hogy azok az ügyek, melyeket a Fidesz "lakásmutyiként" poróbál beállítani, a vonatkozó jogszabályok és helyi rendeletek értelmében kerültek megvalósításra. Háromszáz ilyen lakásvásárlásról beszélt.

A szocialista polgármesterjelölt egyébként nem örült portálunk megkeresésének, mert mint mondta azok, akik mostanában megkeresik, arra kíváncsiak a legkevésbé, ami valójában történt, történik Csepelen. Szenteczky elmondása szerint többször hívták már nyílt vitára Németh Szilárdékat, azzal a szándékkal, hogy a botrányok közben a választók a pártok programjait is megismerhessék.

Tényleg, mi történik valójában Csepelen?

A szocialisták szerint a csepeli Fidesz szoros versenyre számít az október harmadikai önkormányzati választáson, ezért ellenfelük gyengítése érdekében támadják Szenteczkyt. A Fidesz szerint azonban nem támadásról, hanem egy komoly csalási ügy felgöngyölítéséről van szó.

A Fidesz-MSZP háborútól megcsömörlött kerületi választópolgárok számára jegyeznénk meg: a csepeli polgármesteri székéért egy harmadik induló, a jobbikos Pákozdi József is harcba száll.

Hármójuk közül kell tehát választani.

Vagyis nem kell, csak lehet.