Tehetetlen nép, burjánzó korrupció: Magyarország

Újabb bizonyíték látott napvilágot a mindent áthálózó politikai korrupcióról - de mégsem történik semmi. Politikusaink hazudnak, verekednek, lopnak - mi mégis megválasztjuk őket újra és újra. Miért?

Fóti mérföldkő

Nemrég beszámoltunk arról, hogy mi zajlik Fóton: gátlástalan polgármesteri törvénysértések, képviselői ütlegek, testi erőszak, egymás melegebb éghajlatra való elküldése. Az eseményt csak megerősíti eme nemrég napvilágra került videó. Mintha durcás gyerekek rakoncátlankodnának az óvodában - csakhogy itt megválasztott képviselőkről van szó. Mint azt egy blogbejegyzés is megemlíti, a közvélemény ilyennek tartja általánosságban a magyar politikusokat.


Részlet a hangfelvételből
„Ebben érdekeltté tudnánk téged tenni, vagy én téged érdekeltté teszlek, hogy milyen úton-módon, azt még megbeszéljük veled külön. Vagy akár a város vagy a te általad megnevezett jogi személyt..., vagy mit bánom én. A lényeg, hogy ezt le kéne pótmunkázni”.
Van abban valami felemelő, amikor a nyakkendőbe öltöztetett bárányból hirtelen kitör az addig láncon tartott állat, a tekintete mindenre hasonlít, csak épelméjűre nem, és látszik, hogy legszívesebben vad hentelésbe kezdene, annyira szint alá csökkent az agya. Mádly Zsolt klasszikus példája annak, hogy - a korrupciós dolgok mellett - miért tartják a politikusokat vadbarmoknak.”

Van azonban az ügynek egy háttere is, amely talán felháborítóbb, mint a fizikai kontaktussá fajult esti gyűlés. Előkerült ugyanis egy felvétel, amelyen a Fidesz-útépítői mutyi - vagyis a közpénz közös lenyúlása - konkrét lebeszélése hallható. Pontosabban a fóti közszolgáltató cég vezetője, a társaság Fidesz által delegált felügyelő bizottsági elnöke, illetve egy egy jól ismert építőipari vállalkozás képviseletében eljáró pápai illetőségű jogász arról beszél, hogy miként lehetne egy látszólag olcsó pályázattal megnyerni a tendert, majd többletmunkákra hivatkozva megdrágítani azt, és az így kapott pénzt zsebre tenni.

Országos robbanás


Az esetre lehetne mondani, hogy „csúnya Fótiak, Mádly mondjon le”, sőt a Fidesz egy nyilvános lefejezéssel még pár százalékot is gyűjthetne magának, hozzátéve az „így bánunk el a korruptakkal akkor is, ha hozzánk fészkelték be magukat” mondatot.

Csakhogy a felvételen szó esik több helyen történt hasonló esetekről is, valamint elhangzik az a mondatrész, hogy „honorálunk már mindenkit, a Hír TV-től kezdve a Lánchíd Rádión át, mindenkit". Ami viszont egyenlőre abszolút elvette a Fidesz kedvét a nyilatkozattól, az az egyik utolsó mondat volt: „Baj azért volt egy polgármesterrel… a végén kellett hozzá Kövér Laci, de azért elintéztük.”

Kövér László a Fidesz országos választmányának elnöke. Így, ha a Fidesz lefejezné Mádly-t, azzal egyben Kövér fejére is rásózna egyet a bárd nyelével - amibe lehet, az egész párt belekódulna. Ezért nem csoda, hogy a Fidesz teljességgel „elfelejtette” kommunikálni az esetet, de ez nem késhet örökké.

Furcsa módon az MSZP sem ugrált a témán, sőt igen megkésve érkezett a nem meglepő állásfoglalás: azonnal le kell mondania Fót fideszes polgármesterének, Mádly Zsoltnak, ugyanis sem polgármester, sem közéleti szereplő nem lehet Magyarországon az, aki nem tud uralkodni az indulatain. Az SZDSZ-nek és a parlamenten kívüli pártoknak közük sincs a dologhoz így ők sem kommentálták az esetet. A hangfelvételt egy MSZP-s és egy MDF-es politikus kapta meg.

Az MDF az egyetlen párt, aki időben fogta magát és kiállt eme gerinctelenség ellen - ahogy tette ezt egyedüliként a Margit híd „kissé” megnövekedett költségei esetében is. Az MDF elfogadhatatlannak tartja, hogy az ügyben éppen azok nem szólalnak meg, akik feltehetően a leginkább érintettek - szól a közlemény. Helyesen, mivel Mádly jelenleg elérhetetlen, a Fidesz mélyen hallgat, a pályázaton nyertes - a felvétel kiszivárogtatása után érvénytelennek nyilvánított - céggel együtt.  Végül Mádly nyilatkozott egy olyat, hogy az alpolgármester magát sértett fel - amivel mindenki szemében tovább növelte megbecsülését.

De az MDF nem csak kihirdeti a köztudottat, hanem veszi a bátorságot a Fidesznek való beszólásra is: „Felszólítjuk Kövér Lászlót, hogy tisztázza: kellett-e intézkednie korrupciós ügyletekben? Szerepet vállalt-e – akárcsak közvetítőként is – közpénzek illetéktelen felhasználásában? Tárgyalt-e önkormányzati vezetőkkel, felügyelő-bizottsági tagokkal vagy önkormányzati pályázatokon induló cégekkel korrupciós ügyekben? Volt-e tudomása olyan törvénytelen ügyletekről, amelyek súlyosan megkárosították az adófizető állampolgárokat, és ha igen, megtette-e a szükséges jogi lépéseket a hatóságnál?” Ezekre a kérdésekre nem csak ők, hanem minden felelős magyar állampolgár szeretne választ kapni.

Birka-ország


Ahogy azt már többször, többen kifejtették: Magyarország egy következmények nélküli ország. Ellophatnak akárhány milliárdot, csinálhatnak akárhány botrányt, lehetnek akármekkora analfabéták egy posztra - mi újra és újra megszavazzuk őket, és ha egynémelyeiket el is éri a törvény keze, az eredmény csupán egy apró legyintés, dühítően enyhe büntetés.

Mivel a tetteknek nincs foganatja, odafenn csinálnak mindent ugyanúgy. „Pénz nem számít innen” - ahogy fogalmaznak a nyilvánosságra hozott felvételen is. Egy másik blogger pedig az emberek hozzáállását veti képernyőre a Mádly-ügy kapcsán: „Komolyan haját tépi az ember, hogy még ezek után sem képesek azt mondani, hogy bocs, igen, ez egy barom, kirúgjuk a fenébe.” Mert ez nem fog megtörténni, ő maga nem fog lemondani, a nép meg nem csinál mást, csak tépi a haját.

Korrupció

A korrupció a Transparency International szerint csak a közbeszerzések során mintegy 437 milliárd kárt okoz országunknak - ami azt jelenti, hogy minden embert egy év alatt 43700 forinttal károsítottak meg, és ez a 2007-es adat, valamint kizárólag a közbeszerzésekre vonatkozik. Ha az összesítettet néznénk, akkor azt mondhatnánk, hogy simán lehetne mindenkinek egy plusz 13. havi átlagbére - igen, a nem dolgozó csecsemőnek is -, ha odafenn nem ülnének korrupt emberek.

Ez a tény viszont talán elég érv ahhoz, hogy cigányok, melegek, libatömés és a nagy általánosságban a korrupt kormány helyett konkrét esetekhez vonuljunk ki tüntetni. Elvégre ha odafenn azt látnák, hogy minden egyes eset fizikailag megnyilvánuló népharagot vált ki, talán gyorsabban abbamaradnának az ilyen ügyeletek.

E nélkül viszont az egész ország olyan mint egy kerge-birka csorda, aki kés (megszorítások) láttán elkezd örvényleni, és kissé összeveri az ólat (főváros). Ehhez persze az is kell, hogy ne szavazzunk arra az egyénre - vagy annak a pártnak a listájára, ahol az egyén szerepel - aki ilyesmit elkövetett. Mert ha megtesszük, mi adjuk a zsebébe a pénzt.