Történelmi győzelem a természetvédelemben

Óriási győzelem Európa természeti környezete, az éghajlatvédelem, a polgárok és a jövő szempontjából: az EU Környezetvédelmi Tanácsa június 17-én az utolsó, feszült vitát követően végül elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályt (Nature Restoration Law – NRL), ezzel az utolsó lépést megtéve a javaslat törvényerőre emelkedése felé.

A tagállamok lakosságának 66,07%-át képviselő 20 ország többségével a jogszabályt hivatalosan is jóváhagyták, köszönhetően annak, hogy az osztrák környezetvédelmi miniszter, Leonore Gewessler az utolsó pillanatban közbelépett, megváltoztatta az ország korábbi álláspontját és megmentette a jogszabályt.

A természet-helyreállítási jogszabály értelmében az EU-tagállamoknak 2030-ig a

jogszabály által lefedett élőhelyek legalább 30%-át kell helyreállítaniuk, azaz degradált állapotból kedvező ökológiai állapotba hozni, például erdőket, gyepeket, vizesélőhelyeket, folyókat és tavakat. A jogszabály 2050-re még ambiciózusabb célt, az élőhelyek 90%-ának helyreállítását tűzi ki. A helyreállítási eredményeket kötelező is megőrizni, a helyreállított területek nem romolhatnak le újra. A mezőgazdasági területekkel kapcsolatban a korábbi tárgyalások eredményeképpen olyan kompromisszumok születtek, amelyek alapján az élelmiszer-biztonságot nem veszélyeztethetik a helyreállítási lépések.

Forrás: WWF