Magyar fiatal a svájci Nemzetközi Élővilág Kutató Héten

A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente rendezi meg a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet, a Svájci Alpokban. A rendezvényen 25 kiválasztott középiskolás fiatal vehet részt Svájcból és külföldről. Magyarországról eddig összesen 13 fiatal utazhatott ki a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként.

Az idei, 2024. június 15. és 22. között megrendezett Nemzetközi Élővilág Kutató Hét helyszíne Tschierv volt, a kutatások Val Müstair területén zajlottak. Az eseményen Molnár Donát, a 32. és 33. Országos Tudományos és Innovációs Olimpia kiemelt dicséretben részesített fiatalja (a budapesti Piarista Gimnázium diákja), a 31. OTIO 2. díjasa vett részt. A kutatóhét többi résztvevője Svájcból, Svédországból, Csehországból, Németországból, Portugáliából és Észtországból érkezett.

Donát az alpesi mormotákkal foglalkozó csapatot választotta, hogy három nap alatt Val Müstairben mormotákat (Marmota marmota) keressen és vizsgáljon. A mormoták viselkedését háromféleképpen vizsgálták az emberi közeledésre: távolról megfigyelték őket és odúikat, majd csendesen vagy beszédesen közelítettek hozzájuk. Megállapították, hogy a túraútvonalhoz közelebb élő mormotákat kevésbé zavarja az emberi jelenlét, míg a távolabb élők erősebben reagálnak, ami befolyásolja a táplálkozásukat és stressz szintjüket. Az előbbiek kevésbé figyelnek a ragadozókra, míg az utóbbiak több időt töltenek bujdosással.

Forrás: Magyar Innovációs Szövetség