A fiúk és a lányok is röpiznek

A magyar férfi röplabda-válogatott Törökországgal és Dániával, míg a női nemzeti együttes Belgiummal és Dániával került egy csoportba a 2026-os Európa-bajnokság selejtezőjében.

Az európai szövetség (CEV) beszámolója szerint mindkét nem válogatottjait hét hármas csoportba sorsolták, melyből a csoportelsők, illetve az öt legjobb második helyezett jut ki a 24 csapatos kontinenstornára.
    
A CEV azt már korábban közölte, hogy a férfiaknál Románia és Bulgária is társházigazda lesz, de a további két rendezőt a későbbiekben jelenti be. A magyarok a selejtező A csoportjába kerültek, augusztus 17-én vagy 18-án a dánokkal, 28-án vagy 29-én pedig a törökökkel találkoznak. A törökök elleni visszavágóra 2025. augusztus 9-én vagy 10-én, a dánokkal szembeni második meccsre pedig egy héttel később kerül sor.  
    
A magyar férfi válogatott 2001 óta nem jutott ki az Eb-re.
    
A nőknél Törökország, Csehország és Svédország is otthont adhat az eseménynek, a negyedik helyszínt viszont még nem közölte a CEV. A magyarok a selejtező B csoportjában augusztus 17-én vagy 18-án a dánok, egy héttel később pedig a belgák ellen játszanak. Utóbbival a visszavágót 2025. augusztus 6-án, előbbivel pedig 9-én vagy 10-én játsszák.
    
A magyar női válogatott az elmúlt öt Európa-bajnokságra kijutott.
    
A nemzetközi versenynaptár átalakítása után a soron következő Eb 1958 óta az első lesz, amelyre páros évben kerül majd sor, ráadásul a kontinenstornák történetében ez lesz az első, amelynek győztese indulási jogot szerez a következő, ebben az esetben a 2028-as Los Angeles-i olimpiára.

Forrás: MTI