Az ekcéma kezelése: a legfontosabb tudnivalók a hatékony bőrápolásról

Talán meglepő az adat, de az ekcéma nevezhető népbetegségnek, hiszen minden negyedik ember megküzd vele élete során. De mi lehet a probléma alapja és kiváltó oka? És ha ez megvan, akkor hogyan tudunk ellene védekezni? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a hatékony bőrápolásról.

Mi az az ekcéma?

A betegség kezelésének elemzése előtt érdemes megismerni az alapproblémát, hogy lássuk, mit is jelent az ekcéma – más néven atópiás dermatitisz vagy izzag – általánosságban. Sajnos mondhatjuk, hogy ez egy népbetegség: valamilyen formában és időszakban az emberek 20-30 százaléka megtapasztalhatja a kellemetlen tüneteket. Ez a bőrbetegség többnyire viszketéssel, bőrpír megjelenésével, kellemetlen hámlással és talán még ennél is kellemetlenebb nedvedzéssel jár.

Általában már gyermekkorban megjelennek a tünetek, amelyek aztán hosszú időn át problémát okoznak, de az sem ritka, hogy egy teljesen egészséges felnőttnél jön elő az ekcéma. Az okok változatosak: lehet a háttérben allergia, valamilyen frissen megtapasztalt irritáció, stressz, fertőzés, illetve egyik legnépszerűbb verzióként a genetikai hajlam. Előbbieknél a kiváltó ok meghatározására és kezelésére is érdemes nagy figyelmet szánni, utóbbinál viszont inkább a tünetek enyhítésén lesz a hangsúly. És akkor a lényeg: mit kell tudni az ekcéma kezeléséről és a hatékony bőrápolásról? 

Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

Érdemes a legelején megkeresni, mi váltotta ki az ekcémás tüneteket, a kezelést pedig ennek tudatában megkezdeni. Az is fontos, hogy felmérjük a kór súlyosságát, illetve megjelenési helyét – ha nagyon előrehaladott a helyzet, olyan, amivel már úgy érezzük, nem tudunk mit kezdeni, szakorvoshoz kell fordulni.

És akkor otthon semmit nem tehetünk? De, igen, léteznek módszerek, amelyek csökkenthetik a kellemetlen tüneteket, szerencsés esetben meg is szüntethetik azokat. A legnépszerűbb megoldás az ekcémára krém alkalmazása – ezek a speciális kenőcsök a legtöbb gyógyszertárban beszerezhetők, akár vény nélkül is. Ilyen gyors elérési lehetőség a Pharmy online patika. A krém gyorsan hat, csökkenti a gyulladást a problémás területen, illetve enyhíti a kellemetlen viszketést és hidratálja a bőrt. És ha már ezeket említettük, érdemes külön kitérni a viszketésre, mint tünetre.

Fontos, hogy bármennyire is csalogató, ne vakarjuk a viszkető területet, mert azzal csak ártunk neki, fertőzéseket juttathatunk a sebbe, súlyosbítva a problémát. A hidratálásra is figyeljünk oda: az ekcéma kialakulását a nem megfelelő bőrápolás is elősegítheti. A bőrt kiszárító körülmények, mint a meleg és száraz levegő, a fűszeres ételek, a vegyszerek vagy az allergének mind az ekcéma „segítői”, így ezekkel érdemes óvatosnak lenni, ha pedig már kialakult az ekcéma, ajánlott ezeket teljesen elkerülni.

Az ekcéma súlyossága és gyakorisága egyénenként változhat, genetikai alapon, de mivel az életmódbeli tényezők is befolyásolhatják a betegség mértékét, érdemes megfogadni a fentieket. Figyelni kell a folyamatos hidratálásra, el kell kerülni az erős szappanokat és tisztítószereket, olykor a parfümöket is, oda kell figyelni a megfelelő étkezésre, kialakult probléma esetén a diétára, illetve bármennyire is nehéznek hangzik, csökkenteni kell az életünket átható stresszt, mert az is az ekcéma ismert kiváltó tényezője.