Shenszian szellemi kulturális öröksége - Shenszian Zhang Lu Hui nemzetiségű jangge (rizstánc)

A jangge egy népszerű kínai vidéki néptánc, amelyet a dob- és gongkíséret mellett színes, kontrasztos ruhákban adnak elő. Az résztvevők énekléssel és tánncal fejezik ki örömüket és reményüket a jobb élet iránt. A Zhang Lu Hui nemzetiségű jangge egyedi tánc Shandong tartomány Shenszian megyéjében, Zhang Lu városban alakult ki, és a helyi lakosság körében igen kedvelt előadásmóddá vált.

A Zhang Lu Hui nemzetiségű janggének hosszú története van. Közel száz éves múltra tekint vissza. A 20. század elején ez a szórakoztató néptánc újra formát kezdett ölteni Zhang Lu városban. A második kínai-japán háború alatt Yang Qifu, a "Dongbei Kanglian" (Északkeleti Ellenállási Szövetség) veterán harcosa a dongbei (északkeleti) yangge elemeit ötvözte a Zhang Lu hagyományos yangge stílusával, így teremtve meg a jellegzetesen Hui nemzetiségű yangge-t, amely máig fennmaradt. Az idősebb művészek ügyesen használják a kellékeket, mint a legyezőt, a zsebkendőt, a hosszú selymet, a szalagokat és a virágbotokat, amelyek jelentősen növelik az előadás művészeti hatását.

A Zhang Lu Hui nemzetiségű jangge gyakran drámai karaktereket és mitológiai történeteket használ mintául, a színházi szereplők (énekes, női, szent, bohóc) jellegzetességeit ötvözi, a történetet gazdag testbeszéddel meséli el. A mozgások bohókásak és humorosak, a tánc laza, a testtartás elegáns. A hagyományos jangge alapjaira épít a modern jangge: jellegzetesen nemzetiségi, amelyet a széles körű közönség nagyra értékel.

Az utóbbi években a hagyományőrző Man Enqing vezetésével folyamatosan örökítik és újítják meg a stílust, sajátos művészeti előadási stílust alakítva ki. Ez rendkívül fontos a nemzeti hagyományok átörökléséhez, a nemzeti táncformák gazdagításához és a lakosság kulturális életének élénkítéséhez. A projekt 2006-ban bekerült a Liaocheng városi szellemi kulturális örökség listájára.