Shenszian szellemi kulturális öröksége - Wen Zhuang tűzoroszlán

A tűzoroszlán az oroszlántánc egyik formája, amelyet azért neveznek így, mert az oroszlán szőrét számos égő gyertya alkotja, és előadáskor az egész testén tűzcsillagok pattognak. Kínában erős helyi jelleggel rendelkezik, és a vidéki nép sajátos szórakozási módja.

A Wen Zhuang tűzoroszlán kultúrája Shandong tartomány Shenszian megyéjének Donglu utcai Wen Zhuang falujából ered. Általában a kínai újév utáni második holdhónap második napjának estéjén kerül sor az előadásra, egyrészt az ünnepi hangulat fokozására, másrészt a jó időjárásért és a bőséges termésért imádkozva. Ez Shandong tartomány egyedülálló néptáncművészete.

A Wen Zhuang tűzoroszlán a népi hagyományokból ered. Már ezer évvel ezelőtt, a Szong-dinasztia idején is létezett a Wen Zhuang környékén. A művészek a Csing-dinasztia idején Shenszian megye Dong Jie városnegyedében, korbban pedig Sanghajban, Nankingban és más helyeken is felléptek. Új Kína megalapítása után a második generációs örökösök, Ren Jinsheng és Ren Jinsheng hozták át Dong Jie-ból Wen Zhuangba. A második világháború idején Wen Zhuang idős művésze, Ren Jinsheng apja egy takaróba csomagolva, a tűzifarakás alatt rejtette el a kedvelt tűzoroszlán kellékeit, hogy megőrizze őket. Ezt most Ren és Ren Haibo örökölték.

A Wen Zhuang tűzoroszlán jelenlegi örököse, Ren Bao tinédzserként követte apját, vele előadásokon lépett fel. Évekig tartó kutatás után, az elődök technikáját és bölcsességét tiszteletben tartva, javította a tűzoroszlán készítésének technikáit és az oroszlántánc mozdulatait, hogy mindezt minál látványosabbá tegye.1984-ben a projekt képviselte Shenszian megyét a Liaocheng városi néptáncfesztiválon, ahol első díjat nyert. Ugyanebben az évben a Shandong tartományi Ének- és Táncegyüttes szervezte meg a Shenszian megyébe látogatást, hogy megtanítsák a tűzoroszlánt. 

A tűzoroszlán bekerült a "Néptánc gyűjtemény" történeti könyvébe. A projekt 2007-ben felkerült a tartományi szellemi kulturális örökség listájára is.

A Wen Zhuang tűzoroszlán különleges művészetét Kína történelmi emlékezetből ásták elő, amivel ma nemcsak gazdagítja a néptánc formáit, hanem élénkíti a helyi lakosság ünnepi kulturális életét is.