A kutyanyírás legfontosabb eszközei

A kutyakozmetikák legfőbb feladata, hogy a mi szőrös kiskedvenceink számára elérhetővé teszik a tökéletes ápolási körülményeket. Ehhez hozzátartozik a bundájuk ápolása, amit a legtöbb esetben nem tudunk magunk elvégezni otthon.

Az állat frizurájának nem csak esztétikai fontossága van, hiszen higiéniai szempontból is nagyon lényeges, hogy minden rendben legyen. A munkálatok elvégzéséhez azonban minőségi eszközökre lesz szükség. Az alábbi írásunkban a kutyanyírás legfontosabb kellékeivel ismertetünk meg mindenkit.

Kutyaápoló eszközök gyorstalpaló

Amikor befogadunk egy új családtagot, akkor mindenki azonnal beszerzi a legfontosabb kellékeket, mint egy ól, egy tál, pár játék és étel. Sokan megfeledkeznek a bunda ápolásáról, amit például hosszabb szőrű kutyák esetében nem is lehet házilag megoldani. Erre találták ki a kutyakozmetikát, ahol speciális eszközökkel dolgoznak. A GroomART balkezes kutyanyíró ollói remek lehetőséget adnak nekik arra, hogy tökéletes formában adják vissza a kedvenceinket.

A kutyakozmetikusok tisztában vannak vele, hogy mennyire fontos a rendszeres egészségügyi bontás és nyírás, hiszen ettől az állat is sokkal jobban fogja magát érezni. Ők tudják azt, hogy nem mindegy, milyen kutyanyíróval dolgoznak, hiszen a megfelelő szerszámmal sokkal szebb végeredményt lehet elérni. Emellett sokkal könnyebben elkerülhetjük vele a baleseteket. 

Milyen kutyaollók kaphatóak?

Ott van nekünk a trapper, tehát a ritkítóolló, amely egy-, vagy kétoldalas fogazattal rendelkező változat. A külseje alapján leginkább a fodrászollóra hasonlít, azonban sokkal összetettebb annál. Ezzel a már megtrimmelt, vagy éppen levágott szőrzet tetején futhat át a kutyakozmetikus könnyebben, így lesz tökéletes a végeredmény.

Másik típusa a szőrvágó olló, amivel magát a vágást lehet elvégezni. Ez lehet egyenes, de akár hajlított végű is, attól függően, hogy mi a cél. A leggyakrabban a 17-es méretet választják, ez szinte minden állat esetében szóba jöhet. A nagyobb testű kutyák szőrzetéhez azonban sokszor nagyobbra van szükség. Szerencsére a GroomART ollói között szinte minden típust megtalálni, így többé már nem kell keresgélni a neten.

Mire lesz még szükség a kutya szőrének ápolásához?

Egy jó fésűre mindenképpen, hiszen enélkül képtelenség előkészíteni a bundát a vágásra. Emellett ezzel rengeteg olyan felesleges szőr kihullik, amit utána meg sem kell nyírni. Ennek előkészülete egy alapos fürdetés, amihez minden esetben speciális, kutyákra kifejlesztett sampont érdemes használni, hiszen ez nem szárítja ki a bőrüket. Utána jöhet az alapos szárítás, majd a fésülés, végül pedig a vágás. 

A kutyakozmetikában általában ezeket a műveleteket egyszerre végzik el. Tehát, ha a gazdi elviszi az állatot egy szakemberhez, akkor az nemcsak megnyírja a szőrét, hanem alaposan gondozásba is veszi. 

Forrás: MTI