A jövő autóvédelme: ismerkedés a karosszériavédő fóliákkal

Sokan számára az autóvásárlás nemcsak egy közlekedési eszköz beszerzését jelenti, hanem egy értékes befektetést is az életminőség javítása és a kényelem érdekében. Ezzel együtt egyre nagyobb figyelmet kell fordítani az autó fényezésének megóvására és megőrzésére. Ezen problémákra nyújt megoldást a Paint Protection Film (PPF), vagyis az autó karosszériavédő fólia.

Mi is az a PPF?

A Paint Protection Film (PPF) egy speciális, átlátszó védőfólia, amelyet az autó karosszériájára helyeznek fel, hogy megvédjék azt a kisebb sérülésektől és a környezeti hatásoktól. Ez a fólia rendkívül ellenálló és időjárásálló anyagból készül, amely képes elnyelni a kavicsok és egyéb apró részecskék ütéseit, valamint hatékonyan ellenáll az UV sugárzásnak, a nedvességnek és a vegyszereknek.

A karosszériavédő fóliák előnyei

Fényezés megóvása a mechanikai behatásoktól

 Az autó fényezése könnyen sérülhet a mindennapos használat során. A PPF réteg védelmet nyújt a kavicsfelverődések, repedések, karcolások és egyéb mechanikai sérülések ellen, megőrizve így az autó eredeti kinézetét és értékét.

Láthatatlan védelem

A karosszériavédő fólia gyakorlatilag észrevehetetlen a karosszérián: a LLumar öngyógyuló PPF fóliák például teljesen átlátszók, ami lehetővé teszi, hogy az autó eredeti szépsége és színárnyalata megmaradjon, miközben évtizedes védelmet garantál. 

UV Sugárzás elleni védelem

A PPF nemcsak a mechanikai sérülések ellen véd, hanem csökkenti az UV sugárzás által okozott károkat is, miután kiszűri az ultraibolya sugarak több, mint 99%-át. Így az autó lámpabúráit sem kell félteni attól, hogy azok idővel megfakulnak/megsárgulnak.

Könnyű karbantarthatóság

 A PPF fóliáknak köszönhetően az autó felülete könnyen tisztítható és karbantartható. Mivel ellenálló és víztaszító felületet képez, a port és a különféle típusú szennyeződéseket könnyedén eltávolíthatjuk róla, így fenntartva a jármű ragyogó megjelenését.

Hogyan kerül felhelyezésre a PPF fólia?

A karosszériavédő fóliák felhelyezése speciális technikát és szaktudást igényel, ezért semmiképp ne próbáljuk meg házilag magunk telepíteni.

Előkészítés: az autó felületét alaposan meg kell tisztítani a portól, szennyeződésektől és zsíroktól. A tiszta felület segít a fólia jobb tapadásában és hosszabb élettartamban.

Fólia méretre vágása: a PPF fóliát előzetesen méretre vágják az adott autó karosszéria elemnek megfelelően, hogy az pontosan illeszkedjen a felülethez.

Fólia telepítése: a termék telepítése előtt a szakember általában nedvesítő oldatot permetez a fólia hátoldalára, hogy könnyebb legyen pozícionálni és korrigálni a megfelelő helyre. Pozícionálásakor figyelni kell, hogy a PPF pontosan illeszkedjen az autó felületéhez.

Szél- és szegélykezelés: a fólia széleit és szegélyeit gondosan illesztik az autó felületéhez, hogy minimálisra csökkentsék a fólia láthatóságát és megakadályozzák a használat következtében bekövetkező felválást.

Légbuborékok és gyűrődések eltávolítása: a fólia telepítése során esetlegesen keletkező légbuborékokat gyűrődéseket kisimítják és eltávolítják. Ehhez általában egy speciális műanyag spatulát és hőlégfúvót használnak. Amint ez kész a és a PPF megfelelően rátapadt a felületre, meg kell várni, míg az néhány nap alatt rögzül, és már indulhatunk is utunkra.