Mennyire fontos a közös értékrend a társkereső folyamatokban?

A párkapcsolatok alapja a kölcsönös szeretet, a tisztelet, vagy az őszinteség, tehát azok az értékek, melyek alapjaiban határozzák meg a gondolkodásmódunkat és az emberi kapcsolatainkat.

Ahhoz, hogy egy párkapcsolat kiegyensúlyozott és tartós legyen, fontos, hogy mindkét társkereső fél megtalálja a közös nevezőt, ami tartósan összekötheti őket. Sok társkereső bemutatkozóban olvashatjuk azt, hogy elengedhetetlen kritériumként nevezik meg a közös érdeklődési kör meglétét. Bár a közös érdeklődési kör elősegítheti a kapcsolat mélyítését, és eredményezhet szorosabb kötődést, nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy egy párkapcsolat kiegyensúlyozottan funkcionáljon két ember között.

Társkereső személyiség típusok

A párkapcsolatok dinamikája változó, és mindegyik más-más módon működhet. A társkereső felek a személyiségjegyeik, az életstílusuk, az értékrendjük, és a tudattalanul beléjük ivódott minták alapján választanak társat. Noha a közös érdeklődési kör jelentősen megfűszerezheti a kapcsolatot, két ember egymáshoz fűződő érzelmei sokkal összetettebbek ennél.

Előfordulhat, hogy mindkét fél különböző érdeklődési körrel rendelkezik, de más szempontokban tökéletesen kiegészítik egymást. Például míg az egyikük sportrajongó, a másik inkább a művészeteket kedveli. Ha mindkét társkereső fél nyitott személyiség és elfogadó, akkor könnyen megtalálhatják az egyensúlyt a két érdeklődési kör között, és gazdagíthatják a kapcsolatukat azzal, hogy megosztják egymással a szenvedélyüket.

Kommunikáljunk az érzéseinkről

Az egyik kulcsfontosságú tényező a kiegyensúlyozott párkapcsolat kialakításában a kommunikáció. Ha beavatjuk partnerünket abba, hogy miért kedveljük annyira az adott dolgot vagy tevékenységet, miért köt le minket annyira, milyen érzéseket vált ki bennünk, és hogy mi a története ennek a szenvedélynek, akkor ő is könnyebben tud azonosulni az érdeklődésünkkel. Sokat számít, ha mesélünk arról, hogy mi miért fontos a számunkra. Ez lehetőséget ad arra, hogy jobban megismerjük egymás belső világát és megtanuljuk elfogadni a másik egyedi látásmódját.

A kölcsönös tisztelet és támogatás is elengedhetetlen. Ha az egyik fél nem érdeklődik különösebben a másik hobbija iránt, de tiszteletben tartja és támogatja a másik személy döntéseit és szenvedélyeit, az segíthet fenntartani az egyensúlyt és a harmóniát a kapcsolatban. Ráerőltetni azonban szenvedélyünket a partnerünkre nem érdemes, hiszen ez nem vezet valódi felszabadultsághoz és őszinteséghez egy kapcsolatban. Könnyedén találhatunk egyéb kapcsolódási pontokat, például az értékrendünkben, a családi terveinkben vagy éppen az életvitelünkben. Az is előfordulhat, hogy idővel új dolgokat fedezünk fel, olyanokat, melyek egyformán érdekesek lehetnek mindkettőnk számára.

Mi a különbség a közös érdeklődés és a kompatibilitás között?

Minden kapcsolat más és más, teljesen egyedi vágyaik, illetve elvárások alakítják őket. Ez az oka annak, hogy nem tudjuk számszerűsíteni, mennyire fontosak a közös érdekek egy kapcsolatban.

A közös érdeklődés általában a partnerünkkel közösen űzött tevékenységeket jelöli, a kompatibilitás viszont arra a dinamikára utal, mely alapjaiban köt össze két embert, és úgy is létezhet, hogy a pár közös érdeklődési körrel nem rendelkezik. Végső soron mindig a kompatibilitás számít egy kapcsolatban.

A legtöbben mégis arról álmodoznak, hogy olyan partnerük legyen, akivel megoszthatják és közösen gyakorolhatják szenvedélyeiket, aki ugyanolyan elszántan érdeklődik az adott hobbi, vagy témakör iránt. Azonban nem mindig ez a legjobb módja annak, hogy egy kapcsolat igazán elmélyülhessen. Valószínűleg mindannyian hallottuk már azt, hogy az ellentétek vonzzák egymást, ahogyan azt is, hogy a kapcsolatban a közös érdekek képezik az erős szerelem gerincét. Az igazság tehát sokkal bonyolultabb annál, minthogy ilyen lesarkított szűrőn keresztül vizsgáljuk.

Milyen tényezők határozhatják meg a kompatibilitást egy kapcsolatban?

Értékrend: A közös értékrend a párkapcsolat gerince. Ha a párkereső felek alapvető értékrendje és életfilozófiája összhangban van, kevésbé valószínű, hogy a kapcsolatot jelentősen kikezdő súrlódások és konfliktusok merülnek fel. A közös értékrend lehetőséget ad mindkét fél számára, hogy mélyebb kapcsolatot alakítsanak ki egymással. Az értékek megosztása, amelyek fontosak a számukra, erősítik az érzelmi köteléket és mélyíti az egymás iránti elkötelezettséget.

Közös célok: Minden szerelmi sikertörténet lényegi eleme, hogy a felek egy irányba tartsanak. A közös célok meghatározása és megvalósítása lehetővé teszi, hogy összekapcsolódjunk és együttműködjünk egymással egy olyan dolog érdekében, ami mindkettőnk számára egyaránt sokat jelent.

Humor: A közös humorérzék és a nevetés segíthet enyhíteni a feszültségeket és erősíti az összetartozás érzését, továbbá erősítheti az intellektuális kapcsolatot a partnerek között, mivel együtt nevetve megértik és értékelik egymás gondolatait, és kreatív nézőpontot állíthatnak fel egy-egy téma kapcsán.

Amennyiben az online társkeresés során nem sikerül rátalálnunk ezekre a kompatibilitási értékekre, és az ismerkedés nem hozza el számunkra a várt eredményt, egy Exkluzív Társkereső Iroda támogatásával ráléphetünk a minőségi kapcsolatteremtés útjára.