Hogyan kell szakszerűen metszőollót élezni?

Egy gondos kertész tisztában van azzal, hogy a kerti szerszámokat nemcsak használni kell, hanem legalább ennyire fontos időt fordítani a karbantartásukra is. Ennek híján ugyanis egyrészt a saját dolgát is megnehezíti, másrészt az eszközök is sokkal hamarabb tönkremennek.

Ez pontosan így van a metszőolló esetében is, ami gyakran használt, alapvető kerti szerszámnak számít, épp ezért is kell rendszeresen karbantartani és megélezni.

Milyen gyakran élezzük meg a metszőollót?

Erre nincs egységes válasz, ugyanis függ attól, hogy milyen minőségű az adott eszköz és természetesen attól is, hogy mennyire gyakran használjuk. Mindenesetre észre fogjuk venni, ha már eljött az ideje. A szerszám éle ugyanis minden egyes vágáskor egy icipicit kopik, de mint tudjuk, sok kicsi sokra meg, így a szerszám teljesítménye egy idő után észrevehetően gyengül.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a metszőollóval már közel sem olyan könnyű vágni, mint újkorában, hanem sokkal nagyobb erőkifejtés szükséges hozzá, akkor minden bizonnyal célszerű mielőbb sort keríteni az élezésre.

Hogyan élezzük meg a metszőollót?

A legelső lépés az eszköz megtisztítása legyen. Távolítsunk el minden szennyeződést a nyélről és a pengékről egyaránt. Ehhez alapesetben elég egy tisztítószeres rongy is, de makacsabb szennyeződések (pl. gyanta) esetében egy kis benzinre vagy alkoholra is szükség lehet.

Az él helyreállítását fenőkővel végezzük el. Egyirányú húzásokkal haladjunk végig a pengék mentén, ne mozgassuk ide-oda a követ. Nyomjuk rá határozottan, de ne túlságosan erősen. 

Ne feledjük, hogy a mellévágó metszőollónak csak a külső oldalát élezzük, hisz a penge nem szimmetrikus. Emiatt a belső felén viszont sorja fog keletkezni, amit ugyancsak a kővel távolíthatunk el.

Rávágó metszőollók esetében pedig a pengék mindkét oldalát meg kell élezni, ám a belsőnél legyünk különösen figyelmesek: az élszöget ugyanis nem szabad megváltoztatni, hiszen ezáltal a pengék nem fognak tökéletesen záródni és az eszköz vágási teljesítménye még rosszabb lehet, mint előtte. 

Az élezés közben végezzünk próbavágásokat, és ha már megfelelőnek véljük az élességet, akkor készen vagyunk. Zárásképp törölgessük át a metszőollót egy tiszta, száraz ronggyal és ellenőrizzük a csavar feszességét; ha kell, állítsunk rajta. 

Hogyan tartsuk karban a metszőollót?

Ha vigyázunk a kerti szerszámainkra, akkor jelentősen növelhetjük az élettartamukat. A metszőollók pengéit például ajánlott minden használat után megtisztítani, használaton kívül pedig száraz helyen tárolni, nehogy a pára miatt a fém részek korrodálni kezdjenek.

Időnként olajozzuk meg egy kicsit a súrlódó részeket és a csavart pár cseppnyi szintetikus olajjal, de az is jó megoldás, ha minden használat után megtörölgetjük az eszközt egy olajos ronggyal. 

Évente egyszer pedig vigyük el egy köszörűshöz a késeinket és a pengés kerti szerszámainkat, hogy professzionális eszközökkel, szakszerűen is meg legyenek élezve. Így nekünk csak apróbb karbantartásokat kell végezni ratjtuk.