Mitévő legyél, ha kutyusod túlságosan falánk?

Egyes gazdiknak az a problémája, hogy kedvence túlságosan válogatós és szinte semmit sem hajlandó megenni, másoknál pedig pont ennek az ellenkezője okoz gondot: a kutya annyira falánk, hogy seperc alatt eltünteti a tálja tartalmát.

Ez utóbbi ráadásul több szempontból is aggályos, hiszen a hirtelen nagy mennyiségű étel elfogyasztása emésztési panaszokat okozhat, valamint megnő a félrenyelés kockázata, ami akár pillanatok alatt fulladást okozhat.

De vajon mit tehet a gazdi ilyen esetben? Mutatunk pár tippet!

Oszd el az ételadagot több részre!

Kétségkívül macerás és odafigyelést igénylő megoldás, de működik. Ha eljön az etetés ideje, akkor kutyád kedvenc, a Petgurutól vásárolt Panzi tápját ne egyszerre add oda neki, hanem oszd el akár három-négy kisebb adagra. 

Ezeket külön-külön, némi időkihagyással porciózd ki, így elkerülheted, hogy egyszerre nagy mennyiségű étellel terhelje a gyomrát, és az elfogyasztott eleség esetleg hamarosan ismét megjelenjen a padlón egy kevésbé gusztusos formában. Emellett pedig, ha többször eszik egy nap, kevésbé lesz éhes a következő etetési időpontra és talán nem fog annyira kapkodni az evéssel. 

Persze ez csak akkor élhető opció, ha mondjuk otthonról dolgozol és meg tudod oldani a gyakran, kis adagokban történő etetést.

Ha napközben nem vagy otthon, akkor más megoldást kell találnod.

Használj habzsolásgátló tálat!

Létezik egy speciális kialakítású kutyatál fajta, aminek a belsejét különféle barázdák és mélyedések tarkítják. Elsőre akár azt hihetnéd, hogy ez egy labirintus vagy valamilyen ügyességi játék, de nem; ez az edény azt a célt szolgálja, hogy az eb csak lassan tudja elfogyasztani a benne lévő kutyaeledelt.

A tápszemekért ugyanis mondhatni meg kell dolgoznia, hiszen csak apránként tudja őket kipiszkálni a nyelvével a barázdák közül. Ezáltal apró falatokban fogyasztja el az ételét, így nem terheli meg a gyomrát a nagy mennyiségű, félig megrágott étellel.

Ez akkor is jó megoldás, ha naponta csak egyszer vagy kétszer kap enni az állat, hisz lassan tudja megenni. Csupán arra ügyelj, hogy olyan kialakítású és súlyú tálat válassz, amit kedvenced nem tud felborítani, különben pont a módszer lényege veszik el. 

Szerezz be egy önetetőt!

Az önetető nem a lusta gazdik barátja, hanem sokkal inkább azoké, akik falánk kutyájuk habzsolásának akarnak valamilyen módon gátat szabni. Ha ugyanis olyan készüléket vásárolsz, amit időre lehet beprogramozni, azzal tulajdonképpen automatizálhatod az első tippben ismertetett, “etetés több kis adagban” módszert. 

Az etető a megadott időpontokban a meghatározott mennyiségű kutyaeledelt adagolja ki az állat számára, aki így nem tud egyszerre túl sokat enni, mégsem fog éhen maradni, amíg a gazdi haza nem ér.

Több kutya esetén etesd őket elkülönítve!

Hogyha több kutyád van, akkor előfordulhat, hogy a legfalánkabb eb nem elégszik meg a saját ételével, hanem utána a többiekére feni a fogát. Ez nemcsak a túlevés veszélyét hordozza magában, hanem azt is, hogy a kutyák esetleg összeverekednek az eleségen. 

Ezt mindenképp meg kell előzni, ezért a békesség érdekében etesd őket egymástól elkülönítve és gátold meg az átjárást.