E-matrica lekérdezése és átírása

Hosszabb érvényességi idejű úthasználati jogosultságok esetén előfordulhat, hogy szükségessé válhat a matrica lejártának ellenőrzése, sőt, annak akár átírása is. Szerencsére mindkettőre van lehetőség, ráadásul egyik sem igényel túl sok időt vagy különösebb szakértelmet.

A digitális autópálya-matricák számtalan előnye közé tartozik, hogy lekérdezése és átírása ugyanolyan gyors, kényelmes és egyszerű, mint maga a vásárlási folyamat. E-matrica lekérdező felület az autopalyamatrica.hu oldalon is található, ahol a nap 24 órájában, a hét 7 napján ellenőrizhetjük az adatokat. Nézzük meg, a két esetben milyen teendőink vannak!

Ennél egyszerűbb nem is lehetne az ügyintézés: a honlap megfelelő oldalán beírjuk a szóban forgó jármű forgalmi rendszámát, kiválasztjuk felségjelét, majd megadjuk azt az email címünket, amire az adatokat fogadni szeretnénk. A visszaigazolás hamarosan megérkezik email formájában.

Azt azonban érdemes észben tartani, hogy ez a megoldás kizárólag a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. viszonteladói hálózatában online vagy SMS-ben vásárolt e-matricákra vonatkozik. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. weboldalán, értékesítési pontjain, ügyfélszolgálatain, vagy viszonteladó partnereinél – vagyis benzinkutakon, utazási irodákban – vásárolt autópálya-matrica érvényességét a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálatán személyesen vagy telefonon (06-36-587-500) tudjuk kideríteni.

Autópálya-matrica átírása

Ez esetben szintén a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálata lesz illetékes. Átírásra elsősorban rendszámcsere, lopás, totálkár, kategóriaváltoztatás, rendszám elírás vagy téves felségjel esetén szokott szükség lenni. A leggyorsabb a telefonos ügyintézés, a személyes megjelenéshez, hogy minél kevesebb időnk menjen el az átírásra, érdemes előre időpontot foglalni.

Az átírás folyamata nem bonyolult, a kiváltó oknak megfelelő dokumentumokra, igazolásra vagy okiratokra is szükségünk lehet. (A gépjármű lopás esetén például a rendőrségtől vagy a biztosítótól származó, az eseményről szóló igazolást fog kérni az ügyfélszolgálati munkatárs). Az átírási díj összege 1 470 Ft.

A magyar autópálya-matricák érvényessége

A heti (10 napos) úthasználati jogosultság a vásárló által megadott kezdőnaptól számítva további 9, összesen 10 egymást követő napig, a 10. nap 24. órájáig érvényes Magyarország összes díjköteles útszakaszára. A havi autópálya-matrica ehhez hasonló módon, a megadott kezdőnaptól a következő hónapban a kezdő nappal megegyező nap 24. órájáig érvényes. Ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig érvényes az ország összes fizetős útszakaszán.

Az éves matricák ezzel szemben korlátlan utazást tesznek lehetővé a vásárlás évét követő év január 31-éig. Fontos különbség azonban, hogy míg az országos autópálya-matrica valamennyi fizetős sztrádára érvényes, addig a megyei (vármegyei) matrica az adott megye közigazgatási határán belül, az első lehajtókig használható. Ez a matricatípus azoknak jelent komoly kedvezményt, akik az év során gyakran csak egy-egy régióban, megyében szoktak autót vezetni, így csak alkalomszerűen kell egy-egy időszakos matricát vásárolniuk még pluszban, ha elhagyják az adott megyét.