Ezek a leggyakoribb mozgásszervi betegségek, amikre figyelni kell!

A mozgásszervi betegségek világszerte vezető szerepet töltenek be a rokkantság kialakulásában. A népességnövekedés és öregedés miatt pedig ezeknek a száma csak emelkedni fog. Mint ilyen probléma érdemes tudni róla néhány általános infót, illetve ismerni a kezelési módokat.

Világszerte körülbelül 1,71 milliárd ember él valamilyen mozgásszervi betegséggel, beleértve a derékfájást, a nyaki fájdalmat, a töréseket, de ide tartozik az alagút szindróma és egyéb sérülések kialakulása. A mozgásszervi megbetegedések előfordulása igencsak gyakori, és szinte minden korosztályt érint – derüli ki a Global Burden of Disease 2019-es felmérése során.

Az izom-csontrendszer egészségének fontossága

Az izom-csontrendszer a mozgásszervi rendszer teljesítményét jelenti, amely érintetlen izmokat, csontokat, ízületeket és szomszédos kötőszöveteket foglal magában. Hihetetlen, de a mozgásszervi károsodások több mint 150 különböző betegséget/állapotot is tükrözhetnek, amelyek hatással vannak a rendszerre. Mindezt az izmok, csontok, ízületek és a szomszédos kötőszövetek károsodása jellemzi, ami átmeneti vagy egész életen át tartó működési korlátozásokhoz is vezethet.

Az izom-csontrendszeri betegségek ismertetője a fájdalom, a mobilitás és a kézügyesség korlátozottsága, ami hatással van az érintett munkaképességére és a társadalomban való aktív részvételére.

Sajnos az izom-csontrendszeri állapotok az egész élet során relevánsak lehetnek – a gyermekkortól az idősebb korig. A hirtelen fellépő és rövid életű állapotoktól – például törések, ficamok és húzódások, amelyek fájdalommal és működési korlátokkal járnak – a hosszú távú állapotokig, például a krónikus derékfájásig terjedhetnek.

Mi tartozhat a mozgásszervi betegségek közé?

- ínhüvelygyulladás;

- izom-, ínfeszülés;

- mellkaskimeneti szindróma;

- teniszkönyök;

- degeneratív porckorong betegség;

- porckorongsérv;

- alagút és feszült nyak szindróma stb.

Kialakulásának legfőbb okai

Mint említettük hátterében a csont- és izomrendszer betegségei állnak. Bár az okok igencsak változatosak, általánosságban elmondható, hogy az izomszövet károsodása során fordul elő. Ehhez elég egy kisebb esés, ficam vagy ütésből származó sérülés. De gondok adódhatnak a helytelen testtartásból is, az ismétlődő mozdulatokból, vagy akár a sokáig tartó mozdulatlan állásból vagy ülésből.

Milyen kezelési eljárás lehet hatásos?

Az első tünetek megjelenése után a nem szteroid gyulladáscsökkentő a leggyakrabban alkalmazott módszer, ami enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást. A további kezelések közé tartoznak az izomerősítő gyakorlatok, a gyógytorna, manuálterápia.

Mivel sok minden mögött állhat izomfájdalom, még a borda fájdalom mögött is, amit elsőként a legtöbb ember súlyos szív- vagy májbetegségnek gondol, így fontos kezeltetni. Akármilyen izom-, és/vagy csontrendszeri panasszal néz szembe valaki nagyon fontos időben felkeresni egy szakembert.