Price Márton Péter megmászta a világ legmagasabb hegycsúcsát

Márton két nappal ezelőtt, május 14-én ért fel az Everest csúcsára oxigénpalack használatával. Ezzel ő lett a hatodik magyar, aki elérte a világ tetejét. 29 évesen ő a legfiatalabb teljesítő a magyarok között.

Price Márton Péter édesanyja, Price Beatrix az atv.hu-nak azt mondta, ma délelőtt kapták a hírt, hogy fiuk leért az alaptáborba. Az édesanya megkönnyebbült, úgy fogalmazott: fia „túl van a veszélyen.” 

Márton az egyedüli magyar, aki valaha feljutott a Manaszlu igazi csúcsára 

Beatrix elmondása szerint Márton gyerekkorában megmászta a Mátrát, a Bükköt és a Börzsönyt is, de két évvel kezdett el igazából hegyet mászni. Az első himalájai hegye a 6119 méter magas Lobuche volt, tavaly szeptemberben pedig megmászta a Manaszlunak az igazi csúcsát. A 8163 méteres hegyre Márton első magyarként jutott fel. 

„Tavaly nagyon kedvezőek voltak az időjárási viszonyok, és Mártonnak Pa Dawa serpával együtt sikerült felérnie az igazi csúcsra, ami egy nagyon nagy teljesítmény volt, hiszen Márton volt az első magyar, aki felért oda. A serpájának is életében először sikerült feljutnia a Manaszlu igazi csúcsára, annak ellenére is, hogy a Mount Everestet már 25-ször megmászta addigra” – mesélte a büszke anyuka az atv.hu-nak. 

Forrás: ATV.hu