Válasszon megfelelő és jó minőségű krimpelő fogót!

Az elektronikai szerelésekhez, legyen az számítógépes hálózatépítés, villanyszerelés, egy vezetékes telefoncsatlakozó vagy egy autórádió beszerelése, szükség van a kábelek megfelelő kötésére, amely professzionálisan krimpelő fogók használatával lehetséges.

Amennyiben üzletszerűen foglalkozik kötések készítésével, a gyorsaság és precizitás elengedhetetlen. Ez pedig csak kifogástalan és megfelelő méretű szerszámokkal lehetséges. Hogyan válassza ki az alkalmas fogókat? Milyen szempontok lényegesek? Ennek jártunk utána.

A présfogó rendeltetése

A prés- vagy általánosabban elterjedt idegen elnevezése szerint krimpelő fogó egy hasznos célszerszám, amikor elsősorban UTP vagy FTP, esetleg más egyéb kábelek végére szeretnénk préselni az odavaló véget, vagyis oldható kötést készíteni. Ha még nem rendelkezik ilyennel, de munkájához, hobbijához nélkülözhetetlen, nézzen szét a Kábelvilág webáruház krimpelő fogó választékában, és találja meg a tökéletes segédeszközt!

A minőség, a tartósság fontos szempontok, amelyek gyors és hosszú távú használatot tesznek lehetővé, így érdemes lehet egy drágább szerszámot választani. A többfunkciós fogók univerzális szerszámok, nemcsak présfogóként, hanem a vezetékek csupaszítására és kábelvágóként is működnek.

Hogyan válassza ki a megfelelő méretet?

A présfogókat a befogadható huzalvastagság szerint méretezik, de fontos a krimpelendő terminál típusa is, amely leggyakrabban RJ11, RJ12 vagy RJ45. Ezt a kábel típusa határozza meg. 

Egy méretében és minőségében rosszul megválasztott eszközzel nem lesz képes megfelelő színvonalú munkát végezni, ezért körültekintően válasszon, és áldozzon rá nagyobb összeget. Ahogy az sem lényegtelen, hogy szigetelt vagy nem szigetelt csatlakozóhoz való présfogót választ-e. Arról ismeri fel az egyes típusokat, hogy a szigetelt terminálhoz alkalmas szerszámok lekerekített pofával rendelkeznek a szigetelés sérülésének elkerülése miatt. A szigetelő nélküli típusok használatával károsodhat a szigetelőhüvely, esetleg alul- vagy túlhúzást eredményez.

A krimpelés helyes menete

Még a háztartásokban is szükség lehet krimpelő fogókra a különféle villany- vagy hálózatszerelési munkákhoz, így nem árt, ha van fogalmunk a présfogó használatáról. Persze az otthoni alkalmi munkák nem igényelnek drágább, minőségi szerszámokat, így a minőség és tartósság ez esetben nem feltétel, bár megkönnyíti a feladat elvégzését.

Az egyszerű fogók csak egyfajta csatlakozó krimpelésére alkalmasak, a cserélhető betéttel rendelkező darabok azonban univerzálisak, így többféle csatlakozó préselését is megoldják.

A krimpeléshez először blankolni, vagyis csupaszítani kell a kábelt anélkül, hogy a kábelben futó ereket megsértenénk. Ezt követően kerülhet sor a bekötésre, amikor is a színsorrend meghatározó.

A minőségi krimpelő fogók gyors és precíz munkavégzést tesznek lehetővé, az univerzális fogókkal pedig megkönnyíthetjük a munkát, valamint helyet spórolhatunk a szerszámosládában.