Hogyan tudhatjuk biztonságban cégünk telephelyét?

Egy cég számára az üzleti tevékenység és az egyéb operatív teendők helyszínéül szolgáló létesítmények védelme kiemelt fontossággal bír. Ám korántsem mindegy, milyen módon biztosítjuk a céges telephelyek biztonságát.

Miért van szükség a céges telephelyek őrzés-védelmére?

A céges vagy ipari létesítmények esetében az őrzés-védelem elsődlegesen azt a célt szolgálja, hogy az őrzött területen található értékes javak – ingatlanok, értéktárgyak, berendezések – védelmét biztosítsa az illetéktelen behatolásokkal, rongálásokkal és egyéb szabálytalanságokkal szemben. Ez nem csupán a nyilvánvaló anyagi károk megelőzése miatt fontos, hanem az üzleti tevékenység folyamatosságának fenntartása, a dolgozók és az ügyfelek biztonsága, valamint a cég hírnevének megőrzése szempontjából is.

Zavartalan működés, pozitív céges imázs

Ahhoz, hogy a cég telephelyein az üzleti tevékenység zavartalanul folyjon, elengedhetetlen a megfelelő védelmi rendszer kialakítása az esetleges betörésekkel, tolvajlásokkal, tűzesetekkel vagy más károkozásokkal szemben, illetve ezek megelőzésére. Ezek az események ugyanis – azon túl, hogy megzavarják az operatív tevékenységeket – bizonyos esetekben akár hosszabb ideig tartó leállást is szükségessé tehetnek, ami további anyagi károkat okozhat.

Az őrzés-védelem fontos része a munkavállalók és az épületben tartózkodó egyéb személyek fizikai védelme, valamint az értékek eltulajdonításának megakadályozása is. Ennek is komoly hatása lehet a munkavégzésre, hiszen ha a dolgozók nem érzik biztonságban magukat a munkahelyükön, csökkenhet a munkamorál és a munkavégzés hatékonysága is.

A telephelyek biztonságossága továbbá azért is lényeges, mert az esetleges bűncselekmények presztízsvesztést okozhatnak a cégnek, és károsíthatják az ügyfelek, a partnerek, illetve a nyilvánosság cégbe vetett bizalmát. A céges létesítmények professzionális védelme azt sugallja, hogy a vállalat felelősségteljesen gondoskodik a dolgozóiról, partnereiről, valamint az értékeiről, ez pedig megerősítheti a cég hírnevét és pozitív imázsát.

Milyen eszközök állnak rendelkezésre a telephelyek védelmére?

Ahhoz, hogy a céges létesítmények őrzés-védelme valóban hatékony legyen mind az illetéktelen behatolásokkal, mind pedig az esetleges káreseményekkel szemben, különféle védelmi technikák együttes, jól koordinált alkalmazására van szükség:

- A mechanikai védelem olyan fizikai eszközök és eljárások alkalmazását jelenti, amelyek célja a támadások, betörések vagy az erőszakos behatolások megakadályozása. Ide tartoznak például az acél- vagy vasbeton falak, a biztonsági ajtók, a rácsok, valamint a zárak és reteszek.

- Az elektronikai védelem alatt az olyan technológiákat értjük, amelyek számítógépes rendszerek és elektronikus eszközök segítségével biztosítják a védelmet. Ilyenek lehetnek például az érzékelők, az infravörös rendszerek, a mozgásérzékelők, a számítógépes beléptetőrendszerek, a videókamerás felügyelet, az elektronikus zárrendszerek vagy az elektromos kerítések.

- Az élőerős védelem, azaz a biztonsági őr szolgálat is elengedhetetlen része a telephelyek védelmének. A biztonsági őrök a területen járőrözve vagy a bejáratnál ellenőrizve segíthetnek a támadások, betörések, vagy az erőszakos behatolások megelőzésében, továbbá a beléptetéssel kapcsolatos feladatokat is ellátják.

Milyen a professzionális védelmi szolgáltatás?

Ha biztonságban akarjuk tudni céges telephelyeinket, mindenképpen olyan céget érdemes felkérni a feladatra, amely kellő szakértelemmel és tapasztalattal rendelkezik az objektumvédelem területén, és megbízhatóan, az ügyfél érdekeit szem előtt tartva teljesíti a vállalt feladatokat.

A szolgáltató által alkalmazott személyzet felkészültsége és szakértelme kiemelten fontos, hiszen nemcsak a biztonsági kockázatokkal kell tisztában lenniük, de az esetleges konfliktushelyzetek vagy káresemények bekövetkezésekor a hatékony és gyors helyzetkezelésre is alkalmasnak kell lenniük. Ehhez a megfelelő képzésen túl az is lényeges, hogy rendelkezzenek azokkal az eszközökkel és felszerelésekkel, amelyekkel hatékonyan tudják végezni a munkájukat.

Az őrzés-védelemben ezen felül fontos a rugalmasság is, hiszen a hatékony védelmi rendszer csakis az egyedi ügyféligényekhez és az őrizni kívánt létesítmények specifikus adottságaihoz alkalmazkodva alakítható ki. Az őrzés-védelmi szolgáltatónak hatékony kommunikációs csatornákat kell kialakítania a dolgozókkal, a partnerekkel és az illetékes hatóságokkal való folyamatos kapcsolattartáshoz. A felkészült élőerő alkalmazásán túl pedig a legmodernebb technológiák és eszközök is elmaradhatatlanok a különféle biztonsági kockázatok hatékony kezeléséhez.

Egy professzionális őrzés-védelmi szolgáltatással tehát nemcsak a vállalat ingatlanjait és ingóságait védhetjük, de a létesítményekből történő ki- és bejárás, illetve az ezzel járó beléptetési feladatok gördülékenységét, valamint a mindennapi ügymenet zavartalanságát is biztosíthatjuk.