Így találhatod meg a tökéletes méretű kanapét

Bár a stílus és szín tekintetében igazán széles kínálatból válogathatsz, de a kanapé mérete sajnos nem alku tárgya. Olyan ülőalkalmatosságot kell találni, amely elfér a rendelkezésre álló helyen, és méretben is harmonizál a többi bútorzattal. Továbbá az sem elhanyagolható szempont, hogy egyáltalán befér-e a bejárati ajtón.

Ezért is gondoltunk arra, hogy megelőzzük a vicces anekdoták születését, és összeírjuk, mi alapján fogod majd tudni, hogy milyen méretű darab lesz ideális számodra a különböző webáruházak, köztük a Kanape.net ülőgarnitúrái közül.

Kezdd azzal, hogy megméred a jelenlegi kanapéd méreteit!

Első lépésként mindenképpen azzal kell kezdened, hogy megméred a lecserélni kívánt ülőalkalmatosság méreteit. Az első feladatod, hogy megméred a leghosszabb oldala mentén. Majd következhet a mélysége, amely a párnák elejétől egészen a háttámla hátuljáig tart. 

Ezután pedig mérd meg a karfák szélességét is és a kanapé magasságát is! Az utóbbinál az a legjobb, ha a lábakkal és anélkül is megméred, mivel a legtöbb esetben a webáruházak a leírásban szereplő méretbe belekalkuláják a kanapé lábait is.

Ennyi azonban még nem elég…

Amikor egy új kanapét vásárolsz, nem elég csupán megmérni a jelenlegi kanapéd méreteit, érdemes figyelembe venni még az adott helyiség paramétereit, a tér elrendezését és a kanapét használó emberek számát is. Nem mindegy ugyanis, hogy egy olyan nappaliba kerül majd, ahol inkább csak esténként tévét néznek, vagy többször is összegyűlik benne a család és a baráti kör, hogy együtt szórakozzon. 

Ha ezt sikerült meghatároznod, akkor következhet az a lépés, hogy felméred a szobát. Ezt úgy érdemes kivitelezni, hogy a helyiség azon részéről, ahová a kanapét szánod, elpakolsz mindent, és megméred ennek a szélességét és hosszát, ami már nagyszerű kiindulópontot jelenthet, hogy vizualizáld a dolgokat. De jó ötlet lehet az általad kiszemelt ülőgarnitúra méretei alapján egy papírsablont is készíteni, és ezt elhelyezni oda, ahová az ülőalkalmatosságot szánod. 

Majd ezután járd körbe a helyet, és ellenőrizd, hogy kényelmesen tudsz-e mozogni, továbbra is ki lehet-e nyitni az ablakokat és az ajtókat, valamint a polcok és a radiátorok sincsenek-e útban. 

Befér a bejárati ajtón?

Ne csak arra gondolj, hogyan fog mutatni a kanapé a térben, hanem azt is tartsd szem előtt, hogy hogyan fogod oda bevinni. Bár a szűk bejárati ajtókat sokféleképpen meg lehet kerülni, például, ha a kanapé karja felcsavarható, vagy egy moduláris darabról van szó, de a stresszes szituációk elkerülése érdekében mindenképpen azt javasoljuk, hogy mérd le azt a nyílászárót is, amelyen keresztül majd bekerül az ülőalkalmatosság a nappaliba.

Ha ezek a feltételek nem, vagy csak részben teljesülnek

Bármennyire is szép az a kanapé, amelyet kinéztél magadnak, ha a fentebb leírt feltételeknek nem vagy részben felel csak meg, akkor jobb, ha minél előbb elfelejted, és egy másikat választasz. A görcsös ragaszkodásoddal ugyanis csak a nappali kinézetébe és a saját komfortérzetedbe rondítasz bele.