Hétfőn indulhat űrtörténelmet írni a Starship

Megkapta a repülési engedélyt pénteken a világ legnagyobb űrrakétája, a SpaceX által épített Starship, amelyet a tervek szerint hétfőn bocsátanak fel első teljes tesztrepülésére Texas államból.

Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal bejelentése szerint a SpaceX minden biztonsági és környezetvédelmi előírásnak eleget tett, ezért kiadták az engedélyt, ami 5 évre szól.
    
A Starship minden idők legnagyobb méretű, és legnagyobb teljesítményű űrrakétája, az első tesztrepülés a tervek szerint összesen másfél órán keresztül tart majd, amelynek során a hordozórakéta a Mexikói-öbölbe zuhan, míg az űrhajó-egység, a Földet csaknem megkerülve, Hawaii közelében zuhan a Csendes-óceánba.
    
Az űrrakéta teljes hossza 120 méter, hajtóműveinek üzemanyaga metán. A Starship a műszaki leírása alapján 33 fő hajtóművel rendelkezik, tolóereje mintegy 8000 tonna, ami elegendő lehet 250 tonna szállítmány és 100 ember eljuttatásához a Marsra.
    
Az Elon Musk amerikai üzletember tulajdonában álló űrhajózási vállalat, a SpaceX célja az űrrakéta-programmal, hogy első lépésben a Holdra juttasson embert, majd a következő lépésben a Marsra.
    
Elon Musk a közelmúltban a Starship első teljes értékű tesztrepülésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "biztos izgalmat tud ígérni". Ugyanakkor hozzátette, azt nem tudja megígérni, hogy az eszköz eljut a Föld körüli pályára, ennek 50 százalékos esélyt jósolt.

Forrás: MTI