7 szívós szobanövény, ami jól alkalmazkodik a körülményekhez

A szobanövények nemcsak díszítik a lakást, hanem javítják a levegő minőségét és a közérzetünkre is pozitívan hatnak. Ahhoz azonban, hogy egészségesek és szépek maradjanak, nem szabad elfeledkezni a gondozásukról sem.

Szerencsére vannak olyan növények, amelyek igénytelenek, szívósak és jól alkalmazkodnak a különböző körülményekhez, így nem kell sok időt és energiát fordítani a gondozásukra. Összegyűjtöttünk néhány olyan szobanövényt, amelyeket bátran ajánlunk kezdő vagy elfoglalt szobakertészeknek is.

1. Zámia, legénypálma (Zamioculcas zamiifolia): Ez a növény a pozsgások közé tartozik, és vaskos gumóiban tárolja a vizet, ezért elviseli a ritkább öntözést, és nem baj, ha néha elfelejtjük locsolni. A különböző fényviszonyokat is jól tűri, akár sötét, akár világos helyen van. A túlöntözéstől viszont óvni kell, mert a gyökerei könnyen rothadásnak indulhatnak.

2. Anyósnyelv (Sansevieria fajok): Ez a kissé retró növény kardszerű leveleivel díszít, amelyek lehetnek zöldek vagy mintásak. Nagyon jó szárazságtűrő szobanövény, amelyet csak akkor kell öntözni, amikor a talaja teljesen kiszáradt. Az erős fényt is jól bírja, de az árnyékos helyeken is megél. A kártevőkkel sem kell sokat foglalkozni, mert ritkán támadják meg.

3. Kukoricalevél (Aspidistra elatior): Ez a hazánkban kevésbé ismert szobanövény hosszú, sötétzöld leveleivel hódít, amelyek akár egy méteresre is megnőhetnek. Nagyon igénytelen levéldísznövény, amelyet hetente egyszer kell öntözni, és nem igényel sok fényt sem. A huzatot és a hideget is jól viseli, és nem betegszik meg egykönnyen.

4. Rákvirág (Aglaonema fajok): Ez a dekoratív levéldísznövény széles, mintás leveleivel tűnik ki, amelyek lehetnek zöldek, ezüstösek vagy rózsaszínesek is. A rákvirág nem szereti a közvetlen napfényt, sőt az árnyékos helyeken is jól érzi magát. 

5. Elefántláb (Beaucarnea recurvata): Ez a növény vastag törzsével és hosszú, vékony leveleivel emlékeztet egy miniatűr pálmafára. Angol nyelvterületen, nem véletlenül nevezik Ponytail Palm-nek. Az elefántláb nagyon jó szárazságtűrő képességű növény, amelyet csak akkor kell öntözni, amikor a talaja teljesen kiszáradt. 

6. Sarjika (Kalanchoe daigremontiana): A sarjika egy különleges megjelenésű pozsgás, melynek húsos levelein apró sarjak fejlődnek. A sarjak lehullva gyökeret eresztenek, így a növény nagyon könnyen szaporítható. A sarjika nem igényel sok öntözést, csak akkor kell locsolni, amikor a talaja kiszáradt. 

7. Zöldike (Chlorophytum comosum): A csokrosinda néven is ismert zöldike, zöld vagy csíkos leveleivel és fehér virágaival díszít. A zöldike nagyon igénytelen növény, amelyet hetente egyszer kell öntözni, és nem igényel sok fényt sem. A zöldike különlegessége, hogy új, fiatal növényeket, sarjakat is nevel, amelyeket le lehet vágni és elültetni.

Összefoglalva tehát elmondhatjuk, hogy a kerti növényekhez hasonlóan, a szobanövények között is vannak olyanok, amelyek egyszerűen gondozhatók, és jól alkalmazkodnak a különböző körülményekhez. Ezek a növények ideálisak a kezdő vagy elfoglalt szobakertészek számára, akik szeretnék élvezni a szobanövények előnyeit anélkül, hogy sok időt és energiát fordítanának a gondozásukra.

Ha tetszett ez a cikk, látogass el a funkyfoliage.com nevű angol nyelvű weboldalra is, ahol számos érdekességet olvashatsz a legnépszerűbb szobanövényekről!

Forrás: MTI