Lelki eredetű problémák a függőségek hátterében

A függőségben szenvedő emberek felett a többség hajlamos pálcát törni, és különféle negatív jelzőkkel illetni, kiegészítve azzal, hogy az illető csakis magának köszönheti, hogy ide jutott. Bár tény, hogy az akarata ellenére senkit sem lehet addikcióba hajszolni, ugyanakkor meg kell érteni, hogy ez egy elég összetett probléma.

Hisz senki sem azért lesz például alkoholista vagy drogos, mert “jó dolgában nem tud mit kezdeni magával”. Ezek az emberek lelkileg súlyosan sérültek, a gyógyuláshoz pedig ki kell deríteni, hogy milyen okok vezettek ahhoz, hogy a szerben keressék a vigaszt. A Swan Lake Központ terápiájának is ez az egyik legfontosabb része.

Belső konfliktusok viharaiban

Az emberek közötti kapcsolatok természetes velejárója, hogy nem értünk mindig mindenben egyet másokkal. Hisz különbözőek vagyunk, eltérő életfelfogással, motivációval, célokkal. Csakhogy nem mindig egyszerű megértetni a másik féllel, hogy a mi álláspontunk nem egyezik az övével. 

Némelyekben persze megvan az a képesség, hogy különösebb konfliktus nélkül megoldják a nézeteltéréseket, de sokakból hiányzik ez a vonás. Ők azok, akik inkább magukba fojtják a véleményüket, csakhogy elkerüljék az esetleges vitát. Akik nem mernek kiállni az érdekeikért. Inkább nem mondják ki azt, hogy nem értenek egyet, vagy nem akarják megtenni azt, amit a másik fél elvár tőlük.

Az így keletkező feszültség azonban ilyenkor nem kifelé megy, hanem befelé. Még ha nem is tesszük meg azt, amit szeretnénk, a testünk lereagálja a bennünk halmozódó belső feszültséget: a pulzus felgyorsul, a vérnyomás emelkedik, mi pedig ingerültnek, frusztráltnak érezzük magunkat.

Minél több ilyen szituációt élünk át, a lelkünket annál jobban mérgezik ezek a fel nem oldott konfliktusok. Ilyenkor jöhetnek be a képek a különféle szerek, amelyekkel a bennünk dúló “vihart” szeretnénk csillapítani.

A szer nem megoldás!

Lehet, hogy az alkohol látszólag kiválóan oldja a gátlásokat, és segít elfelejteni a gondokat, de amint elmúlik az italmámor, máris újra kíméletlenül fejbevág majd a valóság. Ilyenkor bekapcsol a menekülő üzemmód, azaz újra a pohár után nyúlunk, csak hogy ismét legyen pár felhőtlen óránk. 

Itt kezdődik az ördögi kör, melynek során a pszichés mellett előbb-utóbb fizikai függőség is kialakul. Ilyenkor már nem is feltétlenül azért iszunk, mert jól akarjuk érezni magunkat, hanem csak csillapítani akarjuk a kínzó elvonási tüneteket. Közben pedig egyre inkább kicsúszik a talaj a lábunk alól.

Az addikció csak a kiváltó ok felderítése után gyógyítható

A kezelés során elkerülhetetlenül foglalkozni kell azzal, hogy mi váltotta ki a függőséget. Ennek híján csak tüneti kezelést alkalmazunk. 

Olyan, mintha eltörnénk a kezünket, de nem mennénk el vele orvoshoz, hogy helyretegye a csontot, és begipszelje a karunkat, hanem csak fájdalomcsillapító tablettákat szedénk. A fájdalom ugyan csökken, de ettől még a beteg végtag nem fog meggyógyulni.

Ugyanígy az addikcióknál is lényeges, hogy ne csak magával a függőséggel, hanem a mögöttes okkal is foglalkozzunk.