"A kormány nem védi meg az embereket az akkumulátorgyártól"

A Hajdú-Bihar Vármegyei kormányhivatal megadta a környezethasználati engedélyt a debreceni akkumulátorgyárnak, és állításuk szerint „minden eddiginél szigorúbb feltételekkel” adták ki az engedélyt, „több esetben a jogszabályokban meghatározottnál is szigorúbb határértékek betartását, és gyakoribb ellenőrzéseket” írtak elő.

A Momentum Mozgalom szerint sem a kormány, sem a kormányhivatal nem fogja megvédeni – a gödi példa alapján – a magyar embereket a vízzabáló és vízmérgező akkumulátorgyáraktól. Éppen ezért van szükség népszavazásra Debrecenben az akkumulátorgyárról, mert csak így akadályozhatjuk meg, hogy megépüljön egy vízzabáló, vízmérgező kínai akkumulátorgyár a városban – írja a párt Facebook-bejegyzésében.

A párt álláspontja a mostani engedély kapcsán, hogy a papír sok mindent elbír, például az összes hazugságot is, amit a kormány és a kormányhivatalok összehordanak a Magyarországon épülő vízzabáló és vízmérgező akkumulátorgyárakról.

A Momentum szerint Gödön sem abból van elsősorban baj, hogy ne lennének az emberek életét és a víz tisztaságát védő szabályok. Az igazság az, hogy a baj abból van, hogy a hatóságok és a kormányhivatal nem alkalmazza azokat a Samsung-gyárral szemben:

Hiába kellene folyamatosan figyelni a víz tisztaságára a vízmérgező akkumulátor gyár környékén, Gödön 2016 óta nem vettek mintát a kútból, ami megmutatná, mérgezi-e a talajvizet a gödi akkumulátorgyár, sőt 2018-ban be is temették azt. 

Hiába tiltotta el a kormányhivatal, a tűzvédelmi berendezéseknek a hiánya miatt, az akkumulátorgyár egyes üzemeit a gyártástól, a vállalat folytatta a munkát ezekben az üzemekben is. 

Mindezekért pedig a világ egyik legnagyobb multinacionális cége 1-1 millió forintos bírságokat kapott.

A Momentum szerint Göd tragikus példája mutatja, hogy mi várhat Debrecenre, ha a lakosokkal összefogva nem állítjuk meg a kínai CATL vízzabáló, vízmérgező akkumulátorgyárát. 

A Fidesz már bebizonyította, hazugság amikor azt állítják, hogy a környezetvédelmi szabályok, a magyar hatóságok majd megvédik a vízszennyezéstől a debrecenieket. Az igazság ezzel szemben az, hogy csak úgy védhetjük meg Debrecent, vizeinket, földjeinket és a jövőnket, ha nem engedjük, hogy megépüljön a vízzabáló, vízmérgező kínai akkumulátorgyár a városban.