Mely országokban a legnépszerűbb a szerencsejáték és miért?

A szerencsejátékok már hosszú ideje részei a szórakoztató iparnak. Ez a tendencia pedig az online szerencsejáték terjedésével egyre inkább felerősödik.

Gondoljunk csak arra például, hogy egyre több online kaszinó magyar oldal érhető el a játékosok számára. Ezzel együtt vannak olyan országok, ahol a szerencsejáték kiemelkedően népszerűnek számít. Ezek általában azok az országok, ahol a szerencsejáték szabályozott, és törvényes, jól átlátható kereteket adtak az online és az élő kaszinó játékokhoz. 

Az alábbi cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy melyek azok az országok, ahol igazán népszerűnek számítanak az online szerencsejátékok, illetve azt is megnézzük, hogy ennek milyen okai vannak. 

Országok, ahol a szerencsejáték a leggyakoribb

Kezdjük is azzal, hogy melyek azok az országok, ahol népszerűnek számítanak a szerencsejátékok. Első helyen egészen biztosan mindenkinek az Egyesült Államok jut az eszébe. Ez pedig annak ellenére igaz, hogy számos államban nem engedélyezett a szerencsejáték. Las Vegas neve azonban mindenki számára ismerősen cseng, illetve azt is érdemes tudni, hogy több államban is engedélyezett az online szerencsejáték is. Szintén fontos megemlíteni Makaót. A kínai városállam az egyetlen, ahol engedélyezett az ázsiai országban a szerencsejáték. 

Ez azonban elegendő is volt ahhoz, hogy a világon az egyik legnagyobb szerencsejáték paradicsomot építsék ki. Természetesen számos közelebbi országban is népszerű a szerencsejáték. Itt van például az Egyesült Királyság, ahol közismerten az egyik legszigorúbb szabályozást hozták, és nagy hangsúlyt fektetnek a szabályozott szerencsejáték piacra. Emellett pedig Európa számos országában népszerűnek számít ez a fajta hobbi. 

Gondoljunk csak például Németországra, Franciaországra, Olaszországra, vagy éppen Lengyelországra. Ezekben az országokban nemcsak népszerűek az olyan lehetőségek, mint az online kaszinó, vagy éppen a játékoskártya szerencsejáték, de ehhez államilag szabályozott piac is társul. 

Miért olyan népszerű a szerencsejáték ezekben az országokban?

Bizonyára sokakban felmerül az a kérdés, hogy mi az oka annak, hogy bizonyos országokban sokkal népszerűbbnek számít a szerencsejáték a többi országhoz képest. Ennek valójában sok oka is lehet. Az egyik ezek közül nem más, mint hogy a szerencsejáték az adott ország kultúrájának a fontos részét képezi. 

Gondoljunk csak az Egyesült Királyságra, ahol a fogadások az élet minden területét átszövik, így az angolok közismertek arról, hogy szeretik a különféle fogadásokat és a szerencsejátékokat is. Ehhez pedig itt, és sok más országban is nagymértékben hozzájárul az, hogy a helyi kormány törvényessé tette a szerencsejátékokat, amelyhez megfelelően szabályozott környezetet is biztosít. 

Ez pedig lehetővé teszi azt, hogy a játékosok biztonságos körülmények között játszanak, amelyhez átlátható feltételek társulnak, illetve minden segítséget megkapnak ahhoz, hogy a játék valóban játék maradjon mindenki számára. 

Hogyan hat pozitívan a szerencsejáték ezeknek az országoknak a gazdaságára?

Az ma már köztudott, hogy azokban az országokban, ahol a szerencsejáték szabályozott keretek között működik, ez a terület nagymértékben hozzájárul az adott ország gazdaságához. Ennek pedig több oka is van. A szabályozott piacokon ugyanis hatalmas adóbevételre tesznek szert a kormányok, amelyek sportfogadási és kaszinó vállalatoktól és oldalaktól származnak. Emellett pedig ezek a vállalatok munkahelyeket is teremtenek. 

Ez  közvetve és közvetlenül újabb adó bevetéleket eredményez, hiszen a munkabérek után a munkavállalók és a vállalatok is fizetnek adót. Emellett nagyon sok más iparágra is közvetett hatással vannak a szerencsejáték ipar. Ezek közé tartozik például az idegenforgalom és a vendéglátás. Sok országot ugyanis kifejezetten a legális szerencsejáték miatt keresnek fel a turisták. Egy szárazföldi kaszinó szolgáltatásaihoz pedig minden esetben kapcsolódik valamilyen vendéglátóipari szolgáltatás is, sőt, sokan közülük saját szállodákat is üzemeltetnek. 

Természetesen a számos pozitívum mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy az online szerencsejátéknak lehetnek negatív hatásai is egy ország gazdaságára nézve. Ezeknek pedig a legfőbb oka a problémás szerencsejáték. Ha sokan ebbe a csapdába esnek, az ugyanis negatív hatással lehet az egészségügyi ellátó rendszerre, valamint a gazdaságra is. Ezek pedig általában rosszul érintik a gazdaságot. A legfontosabb szempont tehát az, hogy egy szabályozott piacon a pozitívumok milyen mértékben múlják felül a kevésbé kedvező hatásokat. 

Utolsó szavak a szerencsejáték-piacról

Összességében elmondható, hogy az valódi pénzes és ingyenes kaszinó játékok egyre inkább népszerűek világszerte. Ebből pedig azok az országok profitálhatnak igazán, amelyek időben léptek, és megfelelő módon szabályozták a szerencsejátékokat. 

Ez lényeges, mivel a szerencsejátékok a nem szabályozott piacokon is jelen vannak. Ezek azonban elesnek azoktól az előnyöktől, amelyeket a törvényes működő sportfogadási és kaszinó vállalatok tudnak kínálni. Éppen ezért várhatóan egyre több ország vezetése dönt úgy, hogy szabályozott keretek közé tereli az online szerencsejátékokat.