Árnyékolás mesterfokon: kedvencünk, a szalagfüggöny!

A szalagfüggönyöket sokáig csak az irodák egyhangú fehér sötétítőjeként tartották számon, pedig ebben az árnyékolóban sokkal több lehetőség rejlik! Miért gondoljuk, hogy igenis mutatós és elegáns megoldást jelenthet a modern otthonokban? Cikkünkben megmutatjuk, miért jó választás a szalagfüggöny dekorációs elemként, illetve hasznos, energiatakarékos kiegészítőként is.

Miért érdemes szalagfüggönyt választani otthonodba?

A modern árnyékolástechnika megoldásai jelentősen hozzájárulnak otthonod kényelméhez, miközben az energiaszámládat is jelentősen csökkenthetik. Míg egy jól illeszkedő szúnyogháló segítségével könnyedén kint tarthatod az undok betolakodókat, egy színes, finom megjelenésű szalagfüggöny nagyszerűen feldobja a lakásodat, miközben az árnyékolásról is gondoskodik.

#1 Pompásan mutatnak nagyobb méretű ablakokon

A szalagfüggönyök kifinomult stílust biztosítanak, különösen, ha méretes ablakokon használják őket, mivel nagyobbnak mutatják a helyiséget, mint amekkora valójában. Ugyanis ha függőleges vonalak dominálnak a belső térben, az nagyobb belmagasság benyomását kelti, különösen, ha a szalagfüggönyök teraszajtókon vagy a padlótól a mennyezetig érő ablakokon futnak végig.

#2 Rendkívül vonzó és sokoldalú megjelenés

A textúrák, anyagok, színek és stílusok változatos kínálatának köszönhetően számos lehetőség közül választhatsz, hogy megtaláld azt, ami a legjobban illik otthonodhoz. A szalagfüggönyök nagyon rendezett, klasszikus és letisztult megjelenést biztosítanak a kecses vonalvezetésnek és az egyenes kialakításnak köszönhetően.

#3 A szalagfüggönyök jobb fényszabályozást tesznek lehetővé

A szalagfüggönyöket könnyedén állíthatod olyan pozícióba, hogy a nap különböző időszakaiban maximalizáld a beltéri fényt, vagy akár teljesen ki is zárhatod a napsugarakat, ha azt szeretnéd.

Energiatakarékosság árnyékolással?

Képesek a szalagfüggönyök bent tartani hőt? Ha teljesen zárva vannak a lamellák, az egyértelmű hatással bír a helyiség hőmérsékletére, feltéve, hogy a hőveszteség nem az általános rossz szigetelésnek köszönhető. Minél vaskosabb az árnyékoló anyaga, annál jobb a hőszigetelő képessége, ráadásul ha pontosan illeszkedik az ablakhoz, kevésbé tud kiszökni a meleg a réseken.

A legjobb választást a texturált felületű szalagfüggönyök jelentik, amelyeket hőszigetelő anyagból készült sötétítő béléssel láttak el. A szalagfüggöny lamellái emellett ellenállnak az UV-hatásnak, mozgatásuk pedig történhet gyöngylánccal, kézi vezérléssel, de akár motoros meghajtással is.

 

(Fotó: Freepik)

Hogyan válaszd ki a megfelelő árnyékolót?

Az anyagok, színek, típusok kiválasztása egyrészt az ízléseden, másrészt a funkcionalitáson múlik, de sok minden függ attól is, hogy milyen helyiségbe akarod az árnyékolót elhelyezni, illetve attól, hogy mennyire akarod a fényt szabályozni.

A fürdőszobába, konyhába vagy egyéb vizes helyiségbe műanyag vagy alumínium árnyékolókat érdemes tervezni, mivel ezek teljesen vízállóak, a hálószobák esetében viszont valószínűleg a fényzáró textilek élveznek elsőbbséget.

Úgy érzed, segítségre van szükséged a megfelelő eszközök kiválasztásában? Az Árnyékbolt.hu beltéri és kültéri árnyékolók széles választékával áll rendelkezésedre, így kérdés esetén is bizalommal fordulhatsz hozzájuk!