Nem ördöngösség a forgószék javítása otthon sem

A forgószékek nagyon hasznos irodabútorok, a home office elterjedésével egyre többen vásároltak maguknak otthonra is ebből a termékből. Ám a székek javítása szükségessé válhat egy idő után, de ezt otthon is könnyedén el lehet végezni. Ehhez állítottunk össze egy rövid útmutatót.

Forgószékek otthonra

A forgószékek elemeit nagyobb üzemekben készítik, sokszor külföldről hozzák be őket, majd az alkatrészeket egy itthoni gyárban szerelik össze. Innen kerülnek az irodabútorokat forgalmazó áruházakba, például az Office Plazába is, ahol többféle irodai forgószék kapható. Aki innen rendel, plusz szolgáltatásként kérheti az irodaszékek összeszerelését, de ingyenes próbaszéket is tudnak biztosítani a vásárlás előtt.

Mivel ma már sokan dolgoznak otthonról, nem meglepő, hogy a forgószékek iránti kereslet megnőtt az utóbbi időben. Míg azonban bent az irodában mindig volt egy “szaki”, akit meg lehetett kérni arra, nézze át a bútorokat, javítsa ki az esetleges hibákat, otthon mindezt nekünk magunknak kell megtennünk.

Nincs ok azonban pánikra, hiszen egy-két alapvető műveletet kell csak elvégezni ahhoz, hogy a munkához vagy tanuláshoz használt irodai szék tökéletesen működjön még évek múltán is. Nem kell aggódni, ha valami elromlik, hiszen az alkatrészek cserélhetők, garanciális időn túl is be lehet szerezni őket kedvező áron, és nem kell új széket vennünk. 

Milyen alkatrészekre fordítsunk figyelmet?

Csavarok: Az első dolog, amit tényleg játszi könnyedséggel elvégezhetünk, az a csavarok meghúzása. Ehhez nem kell szakértelem, egyszerűen csak legalább évente nézzük át alaposan a forgószéket e szempontból.

Csavarokat találunk a karfánál, a háttámlánál és az ülőfelületnél is. Csak egy kézi csavarhúzó és imbuszkulcs kell ahhoz, hogy a csavarokat meghúzzuk. Ne használjunk azonban motoros behajtókat, mert kárt tehetnek a csavarfejben.

Gázlift: A gázlift az egyik fő alkotórésze a forgószékeknek. Ez az elem az ülőlap és a lábcsillag közötti oszlopban helyezkedik el, szerepe van az ülésmagasság állíthatóságában. A gázliftet a gyárban kenőanyagokkal kezelik, hogy könnyen működjön, otthon is érdemes azonban bekenni időközönként.

Az olajozáshoz műszer- vagy fegyverolajat használjunk, de étolajat semmi esetre sem! Ezek a speciális kenőanyagok megvédik a fémet a rozsdásodástól és tökéletesen eltávolítják a porszemcséket az alkatrészből.

Lábkereszt: A lábkereszttel szokott még néha gond lenni, hiszen eltörhet. Bár kaphatók igen erős vázszerkezettel rendelkező, fém lábkereszttel felszerelt modellek is, de sok esetben műanyagból van ez az alkatrész.

Ha megreped vagy eltörik, akkor bizony nem szabad halogatni a cserét. Ahogy írtuk, nem kell új széket vásárolnunk, elég, ha csak ezt az elemet pótoljuk. Csupán néhány, otthon is fellelhető szerszám kell a cseréhez. A javítás mikéntjéről informatív videót találunk az Office Plaza oldalán, azt érdemes megnézni segítségképpen.

Az irodai forgószékek javítása tehát nem ördöngösség, bárki elvégezheti otthon is.