Az MSZP a nyugdíjasokra költené

Nyugdíjprémiumra van még 45 milliárd forint a költségvetésben! Az MSZP szerint ezt a pénzt ne szórja szét a Fidesz, hanem költsék a nyugdíjasokra!

Az MSZP közleménye:

"Már december 24-én megkezdődött a szokásos év végi kormányzati pénzszórás, első körben 380 milliárdot osztott szét a kormány. Emlékeztetőül: a Fidesz az idei költségvetésben 68,5 milliárd forintot különített el nyugdíjprémiumra, de ebből csak 23,5 milliárd forintot fizetett ki, az MSZP azt szeretné, hogy ezt a pénzt ne szórja szét a kormány, hanem költsék a nyugdíjasokra!

A Fidesz ugyanis cserben hagyta a nyugdíjasokat. A jövőre tervezett 15 százalékos nyugdíjemelés csak töredéke a boltokban tapasztalható brutális drágulásnak, hiszen csak az élelmiszerek inflációja több mint 40 százalékos!

Ma Magyarországon egymillió nyugdíjas él 140 ezer forintnál kevesebb összegből. Ebből kellene kigazdálkodniuk a brutális élelmiszerárakat, az egyre növekvő gyógyszerárakat és a sokszorosára drágult rezsit. Sok nyugdíjas már most is éhezik és fázik.

Az MSZP ezért kezdeményezi, hogy a 2023 januárjában esedékes nyugdíjemelés legalább 20 százalékos legyen. Az idei költségvetésben nyugdíjprémiumra elkülönített 45 milliárd forintot pedig adják oda a nyugdíjasoknak! Ezt a pénzt az alacsony nyugdíjak felzárkóztatására kell fordítani, illetve kezdeményezzük, hogy kapjon minden nyugdíjas azonos összegű 13. havi nyugdíjat, az alacsony nyugdíjjal rendelkezők pedig a fűtési szezonban kapjanak havi 10 ezer forintos rezsiutalványt!"