Csináld magad? Az önálló otthonfelújítás előnyei és hátrányai

Az internet fenekestül felforgatta az életünket, talán még magunk sem tudjuk, mennyire. Elképesztő mennyiségű információ lett azonnal hozzáférhető lényegében minden témakörrel kapcsolatban. Ez alól a lakásfelújítás sem kivétel: rengeteg oktatóvideó és cikk áll rendelkezésünkre, ha úgy döntünk, saját kezükbe vesszük a festést vagy éppen a burkolást. De mikor jó ötlet önállóan belevágni a lakásfelújításba, és mikor járunk jobban, ha szakemberre bízzuk?

DIY: az érem két oldala

A saját két kezünkkel végzett munka számos előnnyel kecsegtet, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon is könnyű felesleges fejfájást okozni magunknak. Lehet, hogy a fürdőszoba felújítása egy videó alapján egyszerűnek tűnik, de ha kapkodunk, azon kaphatjuk magunkat, hogy nem haladunk, és már délután van. Ja, hogy kéne egy csempevágó? Eltörtünk két lapot, és így már pont nem elég a berendelt mennyiség? Nincsen szintben a lerakott járólap? Telik az idő, egyre feszültebbek leszünk, és lassan kezdjük megbánni, hogy nem hívtunk ki egy burkolót. Nézzük meg tehát, mik a DIY előnyei és hátrányai!

Előnyök

- Akár komoly összeget is megspórolhatunk.

- Nem kell igazodnunk a mesterember időbeosztásához és miatta szabadságot kivenni.

- Elkerüljük azt a veszélyt, hogy véletlenül egy megbízhatatlan szakembert választunk, aki rossz minőségű munkát végez.

- Örömteli kikapcsolódás lehet a két kezünkkel szépíteni az otthonunkat.

Hátrányok

- Még ha ügyesek is vagyunk, egy igazán hozzáértő mesterember szintjétől fényévekre leszünk, így kicsit kevésbé lesz profi a végeredmény (kivéve az igazán egyszerű feladatokat).

- Ha elrontjuk a munkafolyamatot, nehéz és időigényes és drága lehet kijavítani a hibákat, vagy hosszú évekig nézhetjük a ferde csempét vagy a foltos falat.

- Ha nem vagyunk kellően felkészülve, nagyon sok stresszt okozhatunk magunknak.
 

 

Mikor éri meg a saját kezünkbe venni a dolgot?

Mielőtt nagy lendülettel nekifognál a csempézésnek vagy festésnek, nem árt, ha átgondolsz néhány dolgot. Mennyire vagy praktikus, mennyire jó a kézügyességed? Természetesen nem kellenek zongorista ujjak egy vakolókanálhoz, de ha gyakorlatlan vagy, érdemes valami egyszerűvel kezdeni.

Tudsz rá elég időt szánni? Mert valószínűleg több idő lesz, mint gondoltad. Ha például estére fix programod van, akkor lehet, nem aznap érdemes nekiállnod, mert rögtön elkezdesz idegeskedni, ha kicsit is megcsúszik a munka.

Illetve ami talán a legfontosabb: vagy-e annyira kipihent és összeszedett, hogy elbírj vele? Ugyanis ha nem vagy rutinos otthonfelújító, akkor valószínűleg egy új dolgot kell megtanulnod és vállalható szinten megcsinálnod. A felkészüléshez szintén elkel az alaposság: kevés idegesítőbb dolog van például, mintha még egyet kell fordulni a boltba, mert valamit elfelejtettél. A stressz és a kimerültség emellett megnehezíti, hogy nyugodtan, összeszedetten dolgozz, és nagyban megnöveli a hiba esélyét. Illetve számolj vele, hogy mivel kezdő vagy, elő fognak fordulni váratlan problémák. Ha nagyon kimerült vagy, akkor lehet, hogy nem lesz energiád megbirkózni velük, vagy egy alapvetően örömteli projektből ősz hajszálak lesznek a végére.

Ha a fenti szempontokat mérlegelve arra jutsz, hogy készen állsz az adott feladatra, akkor hajrá! Ha viszont úgy érzed, most nem lenne ideális nekifogni, akkor vagy várj vele kicsit, vagy keress egy megbízható szakembert.

Szerszámokat csak a legjobbaktól!

Ha már minden készen áll, csak pár szerszám és eszköz beszerzése van hátra, akkor jó szívvel ajánljuk figyelmedbe a Zákány Szerszámházat. Weboldalukon számos megbízható, jó minőségű termék közül válogathatsz, és tanácsot is kérhetsz, amennyiben bizonytalan vagy!