MSZP: Még nem múlt el a veszély

A felzárkóztatási pénzek elvesztésének veszélye nem múlt el - ez Orbánék szégyene! - írja az MSZP.

Tóth Bertalan közleménye:

"A felzárkóztatási pénzek elvesztésének veszélye nem múlt el, de az uniós tagállamok diplomatái által javasolt megállapodással az Orbán-kormány haladékot kapna arra, hogy megfeleljen az európai normáknak, és a magyar költségvetés is kapna elegendő plusz forrást ahhoz, hogy elkerüljük a még nagyobb válságot!

Magyarország érdeke ugyanis változatlanul az, hogy veszteség nélkül hozzáférjünk az ország felzárkózását, fejlődését segítő uniós pénzekhez. Akár az önkormányzatok és civil szervezetek közvetlen brüsszeli pályáztatásainak lehetővé tételével! Másfelől pedig az, hogy az EU kikényszerítse a jogrend demokratizálását és a korrupciós kockázatok csökkentését. Mi azért dolgozunk, hogy ez a két cél teljesülhessen.

Az MSZP számára az Európai Unió és az Észak-atlanti szövetség az, ahová tartozunk. Magyarország érdeke az, hogy a németek, hollandok, finnek, svédek, a fejlett nyugat ne tekintsen minket Putyin trójai falovának. Magyarországnak az az érdeke, hogy ne kerüljön folyton szégyenpadra!

A Fidesz azonban oda juttatta Magyarországot, hogy az Európai Parlamentnek a – Fidesz korábbi európai pártcsaládját is magában foglaló – háromnegyedes többsége Magyarországot ma már nem demokráciának tartja, hanem „a választásos önkényuralom hibrid rezsimjének”. A Fidesz 12 éve tartó lopásai és a jogállam leépítése miatt van még mindig veszélyben sokezer milliárd forintnyi fejlesztési pénz, amely a magyar embereket illetné. Magyarország az első uniós tagállam, amelyre pénzügyi szankciót szabhatnak ki a rendszerszintű korrupció miatt. Ez egyértelműen a Fidesz felelőssége és szégyene!

Orbánéknak még sokat kell dolgozniuk, hogy valamit jóvátegyenek az elmúlt 12 év hibáiból, és megindulhasson a kifizetési feltételekhez kötött ezermilliárdok folyósítása. Külön figyelmet érdemel majd az a különleges jogrend, amivel az Orbán-kormány és a Fidesz kénye-kedve szerint térhet el rendeletekkel az elfogadott törvényi szabályoktól! El kell kerülni, hogy Orbánék a jogállamisági eljárás lezárásával kapcsolatos megállapodásokat ilyen módon kijátszhassák!"