Tönkreteszi a Fidesz a Balatont?

Párbeszéd: Folytatódik a Balaton gátlástalan Fidesz-közeli beépítése – Balatonföldvárnál is több ezer köbméter beton kerül a tóba

A Párbeszéd közleménye:

Nincs környezeti hatása a balatonföldvári kikötő építésének, ezért nincs szükség környezethasználati engedélyre sem – állapította meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal vizsgálata. A Párbeszéd elfogadhatatlannak tartja ezt, hiszen a kikötő építése során több ezer köbméter betont és követ öntenének a tóba. Nagy István agrárminisztert próbáltuk megkérdezni az Országgyűlésben arról: miért nincs környezetvédelmi hatásvizsgálat és társadalmi egyeztetés a balatonföldvári kikötő építéséről? Egyértelmű válasz nem érkezett, csupán annyi, hogy a miniszter szerint minden a legnagyobb rendben van.

A balatonföldvári kikötő építésének ügye évek óta húzódik. Friss fejlemény, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal megállapította: a létesítendő kikötőnek nincs környezeti hatása, így környezethasználati engedélyhez nem kötött.

Tehát a kormány hatóságai szerint a Natura 2000 területen nincs jelentős környezeti hatása annak, hogy egy 311 méteres és egy 225 méteres benyúlású mólószár építése során több ezer köbméter betont és követ öntenek a tóba. A kormányhivatal és a bíróság egyetért abban, hogy szükségtelen a részletes környezeti hatásvizsgálat lefolytatása, mint ahogy bizonyára a társadalmi egyeztetés is az volna.

A helyi lakosság elkeseredetten tiltakozik, mert a helyi építési szabályzat szerint a strand funkciójának megváltoztatása nem engedélyezhető. Márpedig a helyi önkormányzat által is támogatott beruházás egyenesen kettévágná a strand területét. A 175 hajó befogadására alkalmas kikötő csökkentené a vízhez jutás lehetőségét, és ezrek vízparti pihenési lehetőségeit lehetetlenítené el.

Ez tehát egy újabb példája a Balaton-part Fidesz-közeli gátlástalan beépítésének! Pedig páratlan természeti kincsünk, a Balaton nem bírja el a korlátlan kizsákmányolást: ha az Orbán-kormány így folytatja, a tó néhány évtizeden belül posvánnyá válhat. Létfontosságú, hogy az ilyen beruházások környezeti hatásait objektív szakértők mérjék fel, és ne természetromboló üzleti érdekek és szakvéleménynek álcázott félrenézés döntsön a Balaton sorsáról.

A Párbeszéd hiába kérdezte személyesen Nagy István agrárminisztert, szerinte van-e környezeti hatása több ezer köbméter beton tóba öntésének, a válasz csupán annyi volt, hogy minden a legnagyobb rendben van, a lefolytatott vizsgálat elegendő és jogszerű volt.