Fertőtlenítés - Így csinálhatják a bölcsődék, az óvodák és az iskolák

A gyerekek egészségét féltve óvjuk, azonban vannak olyan időszakok, amikor elkerülhetetlen, hogy baktériumokkal találkozzanak. Elkerülhetetlen, de ez nem jelenti azt, hogy ne csökkenthetnénk a kórokozók számán. Ebben az óvodák, iskolák szintén nagy szerepet kapnak, s a hangsúly a megfelelő fertőtlenítési módon van.

Ősszel, télen és talán még kora tavasszal is könnyen megfertőzik egymást a gyermekek a közösségekben. A következő cikkben azokról az UV-C eszközökről lesz szó, amelyek segíthetnek mérsékelni a kockázatokat. 

Fertőtlenítés télen - Milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre?

Az óvodákban, bölcsődékben, de még az iskolákban is rengeteg gyermek gyűlik össze, ami utat nyit a vírusok előtt is. Egyre fontosabbá válik az élettér megfelelő fertőtlenítése, amely a közösségi intézményekkel szemben már egyfajta elvárássá nőtte ki magát. A Hollandimpex óvodába, iskolába való légtisztítói között olyan produktumok is képviseltetik magukat, amelyek az UV-C fény hatását kihasználva dolgoznak. 

Az UV-C fertőtlenítési módszert már sokan ismerik, de még mindig akadnak olyan emberek, akik egyáltalán nem hallottak róla. Mivel az őszi-téli időszakban tombolnak a járványok, a vírusok, fontos, hogy valamilyen módon ritkítsuk a levegőben szálló kórokozókat. Erre a célra vethetjük be az UV-C lámpákkal ellátott légtisztítókat.

Az UV-C berendezések működéséről

Rendkívül kellemetlen, hogy télen folyamatosan hiányzásokkal kell szembenéznie a legtöbb közösségnek. Egy hét óvoda, egy hét pihenő… és ez így ismétlődik, amíg tart a tél. Az ovik és a bölcsik légterének fertőtlenítése pont emiatt került előtérbe.

A germicidlámpás készülékek a lámpa UV-C sugárzását használják fel a csírátlanítási folyamat során. 253,7 nm-es sugárzással végzik a munkájukat, ami már a légtérben szálló mikrobákat is megsemmisíti. Egy környezetbarát, vegyszermentes módszerről beszélünk, ami nem termel mellékterméket és nem lehet túladagolni. 

Tudnivalók a készülékekről

Az UV-C sugárzásról mindenki tudja, hogy káros, veszélyes a szemre, a bőrre nézve, ezért tilos emberek közelében a közvetlen besugárzás. Ezért is gyártanak olyan légtisztító készülékeket, amelyekben habár ugyanilyen UV-C lámpák vannak, de zárt helyen végzik a csírátlanítást, így a sugárzás nem jut ki a környezetbe. Ezeket már bátran működtethetjük akár az emberek mellett is. Az ilyen légtisztítók rendszeres használata csökkentheti a fertőzések gyakoriságát. 

A készülékek között különféle méretű, fertőtlenítő kapacitású darabok vannak, némely termékbe még speciális szűrő is kerül. A HEPA szűrővel rendelkező eszközök alkalmazása például az allergiás személyek számára erősen ajánlott.

A vírusok, baktériumok ellen tehát professzionális készülékekkel léphetünk fel. A közösségi terekben ezek a légtér és a felületek csírátlanítására ugyancsak ügyelnek.