Munkavédelem - a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése

Milyen intézkedéseket szükséges betartani és betartatni a gyakorlatban, hogy elkerülhessük a baleseteket és az egészségkárosodást?

Rengeteg olyan szektor létezik, amelyek hétköznapi szemmel nézve is sok veszélyt rejtenek magukban – gondoljunk csak az építőiparra, a szállítmányozásra vagy akár az egészségügyre –, de voltaképpen minden, a legártalmatlanabbnak tűnő szakmában, munkakörben és munkahelyen is előfordulhatnak balesetek. 

Éppen ezért a törvény kimondja, hogy a szervezett munkavégzésben résztvevőknek kötelező megfelelniük a munkavédelmi előírásoknak. A terület két nagy halmazra bontható, munkabiztonságra és munkaegészségügyre: míg előbbi lényegében a baleset-megelőzést jelenti, addig utóbbi a megfelelő higiénés körülményekre vonatkozik.

A munkavédelem célja és feladata

A biztonságos munkakörülmények, valamint ezek tárgyi és személyi feltételeinek megléte elengedhetetlen ahhoz, hogy a munkavállalók testi épsége és munkavégző képessége védve legyen. Ebbe nagyon sok minden beletartozik a munka- és védőeszközöktől kezdve a munkamódszereken át egészen a különböző képzésekig.

A munkáltató nemcsak arról köteles gondoskodni, hogy a munkaeszközök megfelelő műszaki állapotban legyenek, hanem arról is, hogy az alkalmazásában állók ismerjék és alkalmazzák a munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat, tennivalókat – ezért van szükség rendszeres munkavédelmi oktatásra. A munkavédelmi oktatás során a munkavállaló olyan elméleti és gyakorlati ismeretekre tesz szert, amelyek alkalmazása nélkülözhetetlen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez.

Bár a munkavédelmi törvény szövege szükségszerűen hosszú és részletes, egy ponton roppant egyszerűen és világosan fogalmaz: „A Magyarországon munkát végzőknek joguk van a biztonságos és egészséges munkafeltételekhez.” Hogy ez megvalósuljon, a munkáltató kötelező jelleggel tart megfelelő időközönként munkavédelmi oktatást, a munkavállaló pedig köteles betartani annak tartalmát.