Köhécsel az uniós feldolgozóipar

Novemberben a korábbinál lassabb mértékben, de tovább csökkent az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye, immár sorban az ötödik hónapja a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének alakulása alapján.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) novemberben a vártnál kevésbé javult, értéke mínusz 47,1 pontra emelkedett az októberi 46,4 pontról, vagyis kevésbé javult ahhoz képest, amire az előzetes érték 47,3 pontja alapján számítani lehetett.
    
A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. Az előzőnél nagyobb 50 pont alatti érték a zsugorodás mértékének csökkenését jelzi.
    
Az euróövezeti feldolgozóipari BMI már az ötödik hónapja tartózkodik az 50 pontos határ alatt és tükrözi ezzel a szektor teljesítményének csökkenését. Az októberi 46,4 pont 2020 májusa, a pandémiás időszak mélypontja után a legalacsonyabb volt.
    
A legmagasabb értéket az írországi feldolgozóipari BMI érte el novemberben, 48,7 pontot, de az is 30 hónapja a legalacsonyabbnak bizonyult. Az olasz index 48,4 pontjával négy hónapja a legmagasabb lett, a szintén 48,4 pontos görög mutató pedig két hónapja a legmagasabb. A legnagyobb uniós nemzetgazdaság, a német feldolgozóipar teljesítménye nem érte el az euróövezeti átlagot: 46,2 pont lett novemberben. A holland 46,0 pont, a spanyol pedig 45,7 pont.
    
A novemberi adat a teljesítménycsökkenés ütemének lassulását jelzi, ezért nagy megkönnyebbülést jelent abban a tekintetben, hogy a téli hónapokra várt recesszió esetleg nem lesz olyan mély, mint amire korábban számítani lehetett - kommentálta a felmérés megállapításait Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza.

Forrás: MTI