Feszültség Palesztínában - két halott

Két palesztin életét vesztette izraeli katonákkal egy éjjeli razzián kitört tűzharcban Dzsenin mellett, Ciszjordániában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Izraeli kommandós egységek razziát tartottak terrorakciókat előkészítő palesztinok letartóztatására, amikor heves tűzharc bontakozott ki, melyben lelőttek két, terrortevékenység miatt körözött fegyveres palesztint a Dzsenin melletti Vadi Burkin nevű faluban.
    
A palesztinok jelentései szerint legkevesebb húsz palesztin megsebesült az összecsapásban. A dzsenini kórházban szükségállapotot hirdettek, és váradásra szólították fel a helyieket.
    
Az egyik halott az Iszlám Dzsihádhoz tartozó Mohammad al-Szaadi, a másik pedig Naim Zabeidi, az izraeli börtönben fogva tartott ismert palesztin fegyveres vezető, Zakaria Zabeidi unokatestvére, Al-Aksza Mártírjainak Brigádja harcosa.
    
Dzseninben a palesztin fegyveres szervezetek összefogva, Dzsenin Brigád néven együtt harcolnak az izraeliek ellen, s a két lelőtt fegyveres ennek az egységnek volt kulcsfontosságú tagja.
    
Az izraeli egységek letartóztatták Vaszem Faízt, aki robbanószerrel megtöltött autókkal készült merényletre a hírszerzők szerint. Rajta kívül elfogtak több másik körözött palesztint, köztük az Iszlám Dzsihád egyik fegyveres támadásokat előkészítő tagját. A csapatok a razzián lefoglaltak három M-16-os géppuskát.
    
Előzőleg szerda délután egy izraeli katonai egység behatolt egy házba a Dzsenin melletti Javed városban, hogy letartóztassanak egy Hamász-aktvistát. Ott is tűzváltás bontakozott ki palesztin fegyveresekkel, akik robbanószereket dobálták, és lőttek a katonákra. A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint ebben a tűzharcban egy ember halt meg.  
    
A katonák a körözés alatt álló, s az izraeli börtönből néhány hónapja szabadult Abud Hirzallahot mentek letartóztatni, aki feladta magát, miután ő és testvére megsérült az összecsapásban.
    
Dzseninben csütörtökre általános sztrájkot hirdettek a palesztinok az éjszaka történtek miatt. Az Iszlám Dzsihád szóvivője csütörtök hajnalban bejelentette, hogy Izrael nagy árat fog fizetni a "borzalmas bűncselekményért".
    
"Az izraeli hadsereg és a biztonsági erők dzsenini folytatott tevékenysége a terrorizmus elleni küzdelem terén megalkuvást nem tűrő politikánk közvetlen folytatása"- írta Jaír Lapid, az átmeneti kormány miniszterelnöke a Twitteren csütörtök reggel.
    
"Éppen ezekben a viharos napokban, amikor a felelőtlen emberek megpróbálják szélsőséges vitába rángatni a hadsereget és katonákat parancsnokaik ellen uszítják, szeretném kifejezni elismerésemet a biztonsági erők felé. Így kell harcolni a terrorizmus ellen, ez a módja Izrael polgárai megvédésének" - tette hozzá.
    
Szavaival Itamár Bengvír katonai hatóságok és a vezérkari főnök elleni kirohanásaira utalt, melyben a szélsőséges politikus elítélte a katonai hatóságok határozatát, melyet egy baloldali tüntetőt gyalázó kiskatona ellen hoztak.
    
Izraelben a katonáknak nem szabad nyilvánosan politikai nézeteket hangoztatni, ez kulcskérdés annak érdekében, hogy ideológiai hátterüktől függetlenül, együtt tudjanak harcolni.

Forrás: MTI