Lehetséges a besárgult műanyag ablak tisztítása?

A legtöbb háziasszony tökéletes tisztaságra törekszik, a takarításból pedig nem maradhat ki a besárgult műanyag ablakok tisztítása sem. Hiszen a műanyag ablakok kerete és párkánya egy idő után biztosan besárgul, amelyet nem könnyű újra fehérré varázsolni. Vegyünk most sorra néhány ötletet, amelyekkel mégis érdemes megpróbálkozni!

Ezért sárgul be a műanyag ablak

Míg a fából készült ablakok rengeteg törődést igényelnek, a műanyag ablakok kezelése jóval egyszerűbb. Annak érdekében azonban, hogy hosszú ideig jól mutassanak, rendszeres tisztításuk és ápolásuk elengedhetetlen. Hiszen a kosz és a por hamar felhalmozódik a műanyagon, ami nem túl esztétikus. Nem beszélve arról, hogy a műanyag ablakok az évek alatt jó eséllyel be fognak sárgulni. 

Ennek számos oka van: 

- A korom, a külső tényezők kifejezetten károsak számára, különösen ott sárgul be hamar a műanyag ablak, ahol sokat dohányoznak.

- A sárgaság kialakulásához vezethet a tisztítószerek helytelen megválasztása is. Az erős vegyszerek, a súrolóporok és a szerves oldószerek oldják az ablak anyagának felső rétegeit, ezzel együtt pedig a színét is megváltoztatják.

- A leggyakrabban azonban a műanyag rossz minősége okolható a gondokért. A minőségi műanyag ablakok sokkal kevesebb eséllyel sárgulnak be az idő előrehaladtával. A fehér színt a titán-dioxidnak köszönhetik a nyílászárók, ha azonban ezt a gyártók kispórolják belőle, az UV sugárzás hamar sárgulást vált ki. Ez egy minőségi termék esetében elképzelhetetlen. 

Így tisztítsuk az ablakokat

Azt már tudjuk, hogy a műanyag ablakokhoz nem ajánlott fehérítőt, súrolószert, maró hatású és lúgos szereket, acetont és hagyományos üvegtisztítót használni. Eszközök tekintetében pedig érdemes kerülni a súrolókefét és a sörtés szivacsot. 

A keret tisztítására vidéken évi 2-3 alkalommal, városokban ennél gyakrabban kell sort keríteni, hiszen csak így garantálható a fehérség megőrzése. Az ablakkeret eredeti színének visszaállítása természetes módszerekkel érhető el a leginkább.

Az ecet minden háztartásban megtalálható és jó szolgálatot tehet a takarítás során is. Keverjünk össze 1 rész ecetet 4 rész forró vízzel, rakjuk egy szórófejes flakonba és fújjuk az ablakkeretre. Az ecet hamar kifejti majd csodás hatását. Várjunk 10 percet, majd töröljük le egy puha törlővel. A műanyag ablak újra fehér és ragyogó lesz majd!

Ugyanilyen hasznos lehet a mosószóda vagy a szimpla mosószappan is. A mosószappant reszeljük le, oldjuk fel forró vízben, majd a keveréket hagyjuk rajta 35-40 percig. Az említett anyagok nem hatnak károsan a műanyagra, azonban nem minden fajtáján képesek csökkenteni a sárgulás mértékét. 

Megelőzés kétségbeesett súrolás helyett

Egy besárgult műanyag ablak esetében is előnyösebb és egyszerűbb a megelőzés, mint a már kialakult probléma kezelése. Ha tehetjük, védjük az ablakot a közvetlen ultraibolya sugárzástól és a szennyeződésektől, a tisztítását pedig végezzük el rendszeresen a megfelelő tisztítószerek és eszközök segítségét. Már a műanyag ablakok kiválasztása során legyünk figyelemmel a minőségre, hiszen egy megbízható gyártótól származó termék esetén kevésbé szükséges tartani a besárgulástól.