Így kapnak jutamat a tankerületi vezetők

Tóth Endre ma reggel újabb tankerületi vezetők jutalmait hozta nyilvánosságra a Facebook-oldalán. Most azoknak a tankerületi igazgatóknak a tavalyi motivációs elismerését írta meg, akik korábban a Fideszben politizáltak, illetve igazgatóként a Fidesz kampányát segítették.

Tóth Endre szerint Rábel Krisztina, aki 1 590 000 forintot kapott tavaly, a 2019-es önkormányzati választáson még a Fidesz színeiben indult egy XX. kerületi választókerületben, és bár egyéniben kikapott, listáról beülhetett a képviselő-testületbe.

 A Momentum politikusa megemlíti, hogy bár Rábel neve került a közbeszédbe, fideszes politikusi múltjával nincs egyedül az országban. Mint írja, jelenleg vele együtt összesen 6 olyan tankerületi igazgató van, aki megbízatása előtt a Fidesz politikusa volt. Vagyis minden 10. tankerületi igazgató a kormánypárt padsoraiból kerül ki. 

Sági István, a karcagi tankerület vezetője 2010 és 2014 között fideszes országgyűlési képviselő volt, tavaly pedig 2 080 000 forint motivációs elismerést kapott. Käszné Lebő Zsuzsanna, a mohácsi tankerület igazgatója 2014-ig Mohács fideszes alpolgármestere volt, ő szintén 2 080 000 forint jutalmat kapott. Simon Tibor, a salgótarjáni tankerület vezetője 2016-ban időközi polgármester-választáson indult a Fidesz színeiben, hűségét 1 590 000 forinttal jutalmazták egy éve. 

Bognár László, a szigetvári tankerület vezetője Pécs fideszes önkormányzati képviselője volt tankerület vezetői megbízatása előtt. Motivációs jutalma 1 530 000 forint volt. Fenyvesi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje pedig nemrég került kinevezésre a balatonfüredi tankerületi élére. 

A képviselő mai posztjában azokról is ír, akik közeli családtagjaik révén kötődnek a kormánypártokhoz: Gruberné Kis-Pál Andrea, a siófoki tankerület vezetője, Gruber Attila, volt fideszes parlamenti képviselő és siófoki polgármester-jelölt ex-felesége tavaly ilyenkor 1 500 000 forintot kapott. Nagyné Barna Orsolya, a balassagyarmati tankerület igazgatója, a Nógrád megyei közgyűlés fideszes alelnökének, Barna Jánosnak a testvére, Tóth adatigénylése alapján, 2 120 000 forinttal lett gazdagabb.

 Az oktatáspolitikus tegnap a legtöbb jutalmat kapó 10 tankerületi igazgató jutalmát hozta nyilvánosságra.

Közösségi médiában publikált posztjából kiderül, hogy legtöbb pénzt a Debreceni Tankerületi Központ korábbi vezetője, Pappné Gyulai Katalin kapta, pontosan 2 500 000 forintot. A képviselő megjegyzi, Pappné 10 éven át vezette a tankerületet és nevéhez több botrány is kapcsolódik. A legemlékezetesebb ezek közül az volt, amikor 2018-ban pedagógusnapon a "Nemzedékek jövőjéért” díjjal tüntette ki a közgazdász végzettségű Kósa Lajos, fideszes országgyűlési képviselőt.

Tóth Endre hozzáteszi: „Szép nagy összegek ezek, főként, ha a közoktatásban uralkodó általános alulfinanszírozottságra tekintünk. A legmagasabb jutalom összege több mint egy kezdő pedagógus 8 havi bruttó bére. Ennél igazságtalanabb jutalmazási rendszert kitalálni is nehéz lett volna az oktatásban.”