Tolóajtóba hogyan válasszunk megfelelő zárat?

Nem ritka, hogy egy egyszerű, hagyományos nyílászáró esetén is elakadunk, ha zárat kell vásárolnunk bele, kiváltképp, ha az egyszerű csere nem lehetséges, például azért, mert már nem gyártják az adott modellt.

A tolóajtó még ennél is bonyolultabb helyzet

Értelemszerűen más és más megoldásra lesz szükségünk egyrészt a zár kategóriája szempontjából, másrészt azért, mert nagyon nem mindegy, hogy milyen konkrét ajtóba keressük a megfelelő zárat. 

A zar-zarbetet.hu bevésőzár kínálatában például megoldást találsz a fa alapanyagból készült ajtókba, s a zár funkcióján felül - azaz azon kívül, hogy mit és milyen biztonsági fokkal szeretnénk tudni zárni - ez lesz az egyik legfontosabb szempont, amelyet a választás, illetve vásárlás során figyelembe kell venned.

Mivel a tolóajtók is készülhetnek többféle anyagból, ahogy előfordulhatnak akár bútorok, akár teraszajtók vagy beltéri nyílászárók esetében is, ezért a speciális szerkezet mellett - amely a tolóajtók működésének sajátosságából adódik - éppúgy figyelembe kell venni a többi említett szempontot is, mint bármely más nyílászáró esetében.

A tolóajtózárak típusai

Alapvetően, amennyiben bútorok zárásáról van szó, amelyek többnyire fa alapanyagból készülnek, a benyomós tolóajtózárak, mint a bútorzárak tolóajtókhoz tervezett és gyártott típusai tökéletes megoldásnak bizonyulnak. Teljesen mindegy, hogy milyen tárgyakat, veszélyes anyagokat vagy nélkülözhetetlen dokumentumokat szeretnénk biztos helyen tudni, egy megfeleló színvonalú benyomós tolóajtózárral biztosra mehetünk.

A normál bevésőzárak között megtalálható tolóajtózárak elsősorban fa ajtókhoz, s természetesen csere esetén számítanak ideális alternatívának, feltéve természetesen, hogy egy nekik megfelelő zár helyére szeretnénk megtalálni a lehető legjobb megoldást.

A legfontosabb kritériumok, amikor tolóajtóba választunk zárat

Amikor tolóajtóhoz keressük a megfelelő zárat, a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt kell kapnia annak a kérdésnek, hogy mekkora az ajtó súlya. Ez lesz az egyik fontos paraméter, amelynek hatással kell lennie a döntésünkre.

A másik - ahogy az a zárak esetében általában is lenni szokott - hogy minden méretet rendkívül precízen kell megállapítani, s a rendelést is ennek megfelelően érdemes leadni. Fontos e tekintetben az előlap nagysága illetve szélessége, a zártest méretei, valamint a kilincslyuk közepétől a zárbetét nyílásának közepéig tartó távolság. Amennyiben ismerjük ezeket a méreteket, nem kell azon sem aggódnunk, hogy nem fog passzolni a megvásárolt termék a leendő helyére.

A tolóajtóknak számos olyan előnye van, amely miatt kedvelt megoldásnak számítanak. Ilyen például a kisebb helyigény, az elegáns, exkluzív megjelenés, valamint az, hogy a segítségével két szoba optikailag akár teljesen egybenyithatóvá válik. Az biztos, hogy a bele szükséges zárak miatt már nem kell aggódnod, csak keresd fel a zar-zarbetet.hu weboldalát!