Hámlasztó - melyiket mikor alkalmazzuk?

A hámlasztók használata az arcápoló rutin egyik fontos része, hiszen ezek a készítmények segítenek a bőr megújulásában azáltal, hogy eltávolítják az elöregedett, elhalt hámsejteket, és felszínre hozzák az üde bőrt.

Csakhogy közel sem mindegy, hogy melyik típusát milyen bőrön alkalmazzuk, ugyanis jelentős eltérések vannak köztük, így a választás előtt érdemes tisztában lenni az egyes hámlasztófajták sajátosságaival.

Az első kérdés: fizikai vagy kémiai hámlasztót válasszunk?

A fizikai hámlasztók a bőrradírokat és peelingeket jelentik, amik úgy működnek, hogy a bennük lévő szemcsék dörzsölés hatására gyakorlatilag “leradírozzák” a bőrt. A Helia-D kémiai hámlasztói ezzel szemben savakat tartalmaznak, amelyek feloldják az elhalt bőrsejteket.

Bár mindkét eljárás hatékony, viszont célszerűbb a kémiai elven működő készítményeket alkalmazni, hiszen ezek – megfelelően használva – sokkal kíméletesebbek a bőrhöz. A radírozó kozmetikumokkal ugyanis könnyű túlzásba esni, ha erősen dörzsöljük a bőrt, akkor a szemcsék mikrosérüléseket okozhatnak.

A kémiai hámlasztókat viszont csupán fel kell vinni az arcra, majd hagyni hogy beszívódjanak, és végezzék a dolgukat. Viszont ezek között is többféle akad, nézzük meg, melyikről mit érdemes tudni!

Az AHA hámlasztók

Alpha Hydroxy Acid, azaz AHA-sav. Ez a hatóanyag sokaknak ismerős lehet, hisz az egyik leggyakoribb hámlasztásra használt összetevő. Vízoldékony anyag, amely a bőr felső rétegében hat. Képes halványítani a pigmentfoltokat, fiatalosabbá tenni a fáradt, öregedő bőrt, és helyreállítani a nedvességmegtartó képességet.

Anti-aging rutinban tehát mondhatni nélkülözhetetlen hatóanyag, viszont csínján kell vele bánni. Bár kaphatóak kifejezetten erős hámlasztó hatással bíró termékek, amik nagyobb arányban tartalmaznak AHA-savat, de soha ne ezekkel kezdjünk, mert elsőre irritációt okozhat!

Csak fokozatosan vezessük be a rutinunkba, eleinte egy gyengédebb termék alkalmankénti használatával. Ha a bőrünk hozzászokott, növelhetjük az erősséget vagy a gyakoriságot. 

A BHA hámlasztók

Betha Hyrdoxy Acid, közismertebb nevén BHA vagy szalicilsav. A zsírosodásra hajlamos, tág pórusú, pattanásos bőr legjobb “barátja”. Mivel zsíroldékony, behatol a bőr mélyebb rétegeibe, és belülről is hámlasztja a pórusokat. 

Ennek köszönhetően gyorsítja a pattanások eltűnését, és megelőzi az újabbak kialakulását, emellett szabályozza a faggyútermelést, összehúzza, tisztítja a pórusokat. Mivel gyulladáscsökkentő hatással is bír, ezért a rosaceás bőr ápolására is használható.

A PHA hámlasztók

A Polyhydroxy Acid tekinthető az AHA-sav gyengédebb alternatívájának is, hiszen ugyancsak anti-aging hatással rendelkezik, viszont jóval kíméletesebb, így azok is nyugodtan használhatják, akiknek a bőre túlságosan érzékeny az AHA-savra. Szintén hidratál, halványítja a pigmentfoltokat, csökkenti a ráncokat. Rosaceás bőrön is alkalmazható.