Miért érdemes használni a mesh hálózatot?

A mesh egy angol kifejezés, ami hálót jelent. Hogyha az okosotthonokra gondolunk, akkor ezzel kapcsolatban egyértelmű, hogy ez valamifajta hálózatot fog jelölni, tulajdonképpen az egymással sorba kötött, de kommunikációra képes végpontok összességét jelenti.

A mesh egy olyan új, innovatív megoldás, ami még hatékonyabb azok számára, akiknek fontos, hogy az internet az otthon egészében, minden egyes eszközről elérhető legyen. Sőt, mi több, nemcsak elérhető, de gyors, stabil és megbízható is. Akkor is, ha egyszerre többen használják azt.

Mivel több a mesh, mint a tradicionális wifi hálózatok?

Az általánosan elterjedt wifi hálózatok középpontjában általában egy router áll. Ezt tekinthetjük a rendszer lelkének, és ettől várhatják a jelet az okostelefonok, a laptopok és az egyéb eszközök. A probléma ezekkel a rendszerekkel, hogy a továbbított jelek hatótávolsága sajnos véges. Ez valamelyest kiküszöbölhető jelerősítők használatával, de ezek sem oldják meg azt a gondot, hogy nem minden ponton lesz megfelelően hatékony a jel erőssége.

Válogass az OkosabbOtthon.hu webáruház termékei közül, és alakíts ki egy megbízható rendszert. A mesh tulajdonképpen nem is annyira új keletű dolog, hiszen régóta használják olyan területeken, ahol a biztonság kiemelt jelentőséggel bír. Ezért eddig jellemzően az üzleti életben, valamint a hadseregnél találkozhattunk vele. Mára annyit fejlődött a technológia, hogy a hétköznapi felhasználók számára is elérhetővé vált.

Miben működik másként a mesh hálózat?

A központi routerek legnagyobb problémája, hogy egyrészt lesznek az otthonunkban wifis vakfoltok, másrészt pedig sebességcsökkenéshez vezet, ha egyszerre többen kapcsolódunk hozzá. A mesh használtával megszűnnek a wifi nélkülözésre kárhoztatott területek. De hogyan is történik ez?

A mesh wifi rendszerben több wifis csomópontot találhatunk, így az eszközeink mindig ahhoz csatlakozhatnak, amely legközelebb van hozzájuk. A mesh egység mindössze egy végpont, ami kizárólag a központi routerrel tart kapcsolatot. A különbség pedig az, hogy a többi végpontot nem kezeli erőforrásként. Ennek köszönhetően egy hagyományos wifi rendszerhez képest jóval erősebb tud lenni.

Nincs több veszekedés a wifi miatt

Az utóbbi évek jelentős változása, hogy hogyan és mennyit használjuk az online tereket. A járványidőszakban rákényszerültünk, hogy ezen a platformon végezzük a munkánkat, a gyerekek így teljesítsék a tanulmányaikat. Ilyenkor pedig jöttek azok az életszerű szituációk, amikor a lakás egyik végében nagy méretű fájlt szeretne letölteni valaki, miközben a másik oldalon valaki éppen online meetinget tart, a wifi jel viszont nem elég erős ahhoz, hogy mindenki egyszerre tudja intézni a dolgát.

Ezeket a helyzeteket a mesh véglegesen megoldja. Hiszen nem fogja feleslegesen lassítani az internetet olyan helyeken, ahol éppen nincs használatban. A hagyományos routeres megoldással ellentétben itt nem fordulhat az elő, hogy nagyon alacsony sebességűvé válik az internetünk, vagy egyáltalán nem elérhető.