Több magaspadlós autóbusztípustól is búcsúzik Budapest

Kis lépést jelent az utasok, de nagy ugrást a közösségi közlekedés számára: hamarosan csak alacsonypadlós autóbuszok közlekednek majd Budapest utcáin. A BKV így lezár egy korszakot, amelyre – noha örömteli változásról és hatalmas előre lepésről van szó – sok közlekedésért rajongó nosztalgiával emlékszik majd vissza.

A BKV folytatja a még menetrendszerinti forgalomban közlekedő magaspadlós Ikarus járműveinek kivonását. Nyár elején már elbúcsúztunk a legendás Ikarus 415-ösöktől, most pedig november 11-én újabb kultikus autóbusz típusok vonulnak nyugdíjba a főváros útjairól. Ezen a héten találkozhatnak utasaink utoljára az Ikarus 260-as és az Ikarus 435-ös típusokkal. Ez egyúttal a magaspadlós járművek utolsó üzemnapjait is jelenti a XV., XVI. és XVII. kerületekben. 

Az utasforgalomtól búcsúzó IK435-ös típus a hét folyamán a szokott módon közlekedik majd a 161E, 261E és 276E vonalakon, valamint csak az utolsó, november 11-i pénteki napon egy-egy jármű felbukkan a 7E és a 97E vonalakon is.

Az utasforgalomtól szintén búcsúzó IK260-as típus a szokott módon a 98, 161A, 176E és 182A vonalakon közlekedik majd, valamint csak az utolsó, november 11-i pénteki napra egy-egy jármű visszatér a 144-es és a 277-es vonalakra is.

Habár az Ikarus 280-as típus várhatóan egy-két hétig még üzemben marad, az ikonikusnak számító 7E vonalán ezen a héten közlekedik utoljára. November 11-én, pénteken pedig a 7E vonalon 4 különféle korszakot képviselő Ikarus csuklós közlekedik majd a menetrendi forgalomban: ráncajtós, bolygóajtós, és „pirosorrú” Ikarus 280-asok, valamint egy Ikarus 435-ös is képviselteti majd magát az utasforgalomban. A részletes menetrendek a BudapestGO online felületein követhetők lesznek. 

Ezek a járműveink hosszú időn át szolgálták Budapestet és utasainkat, ezért lehetőséget adunk minden érdeklődőnek és rajongónak, hogy méltó búcsút vehessen kedvenc típusától. A fokozott érdeklődésre való tekintettel kérjük a fényképeket készítőket, hogy legyenek különös tekintettel egymásra, a szolgáltatást igénybe vevő utasainkra, valamint a közlekedés és saját maguk biztonságára! 

Ezt követően a legutolsó, még menetrend szerint közlekedő magaspadlós járműtípus, az Ikarus 280-as is hamarosan búcsúzik az utasforgalomról. Addig is az újpesti 20E, 30-30A-230, valamint a dél-pesti 23E, 54, 85-85E vonalakon találkozhatnak utasaink a típussal.

Forrás: BKV