Van értelme tippelni a kémiaérettségin?

A kémiaérettségit jól teljesíteni, főleg emelt szinten nem egyszerű feladat. A vizsgadrukk sem kedvez annak, hogy könnyedén túljussunk az írásbeli vizsgán. Azonban a számítások mellé mindig kerül egy-két egyszerűbb választásos kérdés is, melyeket, ha bizonytalanok vagyunk a helyes válaszban, megtippelhetünk.

De vajon van értelme a tippre hagyatkozni, vagy van esetleg olyan módszer, ami nagyobb eséllyel biztosítja, hogy a véletlenül kiválasztott eredmény lesz a helyes? Cikkünk segítségével talán könnyebben tudod megtippelni azokat a válaszokat, melyekre abszolút nem emlékszel.

Feleletválasztós kérdés

A kémia írásbeli érettségi egy szakaszában a választós kérdések okozhatnak fejtörést. A felkészülés során szakíts időt arra, hogy ilyen típusú feladatokat oldj meg! A Lvlmeup.hu emelt szintű érettségi felkészítő tanfolyama jó lehetőséget biztosít, hogy még szélesebb tudásra tegyél szert a kémia tantárgyból és a vizsga előtt felkészülj valamennyi típusfeladatból.

Bár évenként változik a feladattípusok számának aránya, általában 7-8 választásos feladattal számolhatunk. Talán egyszerűnek tűnhet az öt lehetséges válaszból egyre rámutatni, a válaszadás előtt gondold át a feladatot, és csak végső esetben tippelj. 

Mik az esélyeim?

Az érettségi írásbeli szakaszában a feladatokat pontozzák, így az egyszerű választásos kérdéseket is, melyek helyes válasz esetén 1 pontot érnek. Ennek az információnak a birtokában kimatekozhatjuk, hogy miután öt választási lehetőségünk van, így abszolút tippelés esetén 20% eséllyel találhatod el a helyes választ. Ez elég kevés esély, így érdemes kicsit körbejárni a válaszokat, mielőtt csak úgy rábökünk valamelyikre.

Miután pontlevonás nem jár a hibás válaszért, így van arra esélyed, hogy pontot szerezz tippeléssel, de ne veszíts a már meglévőkből, ha rossz a válasz. Szóval mindenképpen válassz egyet az öt lehetőség közül.

Kémiaérettségin erre is figyelj!

A kémiaérettségin feltett választós kérdések megfogalmazása néha trükkös, így mindig figyelmesen olvasd el azokat. Van, amikor a hibás állítást kell megtalálnod a válaszok között, nem pedig a jó megoldást. Könnyű hibázni, ha a  szöveget csak átfutjuk és nem kellő odafigyeléssel nézzük át.

A válaszadás előtt vedd elő tudásod, és próbáld meg kizárni azokat a válaszokat, melyek egyáltalán nem illenek a sorba! Ha már két lehetőséget ki tudsz zárni, nagyobb esélyed lesz a helyes tippre.

Egy trükk, amivel pontot szerezhetsz

A tapasztalat azt mutatja, hogy a választásos feladatok esetében az A és az E válaszok ritkábban helyesek, mint a B, C és D. Valószínűleg a feladatokat összeállító tanárok nem tudatosan választják többször ezeket, inkább arról lehet szó, hogy sokkal természetesebb, ha nem az első vagy az utolsó válasz a helyes.

Több száz korábbi feladatot elemezve azt javasoljuk, hogy a B-C-D-A-E sorrend alapján dönts, persze csak akkor, ha egyáltalán nem tudod a választ, és már kizártál néhány lehetőséget. 

Sok sikert kívánunk az emelt szintű kémiaérettségihez!