Kvótavadászat az olimpiára

A szeptemberi wroclawi Európa-bajnokságon nem sikerült, a felnőttek számára pénteken kezdődő kairói világbajnokságon viszont mindenképpen szeretné megszerezni első kvótáját a párizsi olimpiára a magyar sportlövő-válogatott.

Az egyiptomi vb-n nyolc egyéni számban négy-négy helyet osztanak ki a 2024-es játékokra, s a Herczegh Szabolcs szövetségi kapitány vezette csapat több versenyben is jó eséllyel pályázik kvótára.
    
Előzetesen hasonló a helyzet mint egy hónappal ezelőtt az Eb-t megelőzően volt, azaz a magyaroknál az olimpiai ötödik, légpuskában kétszeres Eb-győztes Péni István, valamint az összetettben világranglista-vezető Pekler Zalán és a női sportpisztolyban rangsorelső Major Veronika nevezhető a legnagyobb esélyesnek arra, hogy az első magyar sportoló legyen, aki kvótát szerez Párizsra. Lengyelországban egyiküknek sem jött ki a lépés, viszont Sike Renáta remekelt és bronzérmet nyert sportpisztolyban, a kvótától pedig csak egy hajszálnyira volt, az utolsó lövésével maradt le róla.
    
Péniék most javíthatnak, ráadásul amíg Wroclawban mindhármuknak egy-egy lehetőségük volt, úgy most valamennyien két-két olimpiai számban szerepelhetnek, amikben ráadásul nem kettő hanem négy kvóta talál gazdára, azaz egyértelműen javulnak az esélyeik. Igaz, a mezőny sokkal sűrűbb lesz mint az Eb-n, így Kairóban sokkal jobban kell lőniük, mint Lengyelországban tették.
    
Sike Renáta szintén ott lesz a vb-n, ugyanakkor sportpisztolyban biztosan nem szerez kvótát, mivel a nyári válogatókon 25 méteren nem jött ki neki a lépés, így helyette Fábián Sára jut szóhoz Major Veronika és Csonka Zsófia mellett. Sike légpisztolyban száll harcba az érmekért és Párizsért.
    
A kairói csapatban Tátrai Miklós is ott lesz, aki márciusban Európa-bajnoki harmadik lett légpisztolyban, s amennyiben képes lesz megismételni tavaszi produkcióját, reális esélye lehet 10 méteren a döntőre és a kvalifikáció kivívására.
    
A női puskásoknál elsősorban 10 méteren lehet kiugró eredményekre számítani, légpuskában ugyanis mindhárom magyar, Mészáros Eszter, Dénes Eszter és Tarr Vivien is nemzetközi szintű eredményekre képes. Mészáros ráadásul már az előző olimpiai ciklusban is bizonyított és Tokióra megszerezte a kvótát.
    
Herczegh Szabolcs szövetségi kapitány a múlt heti sajtótájékoztatón beszélt várakozásairól, és azt hangsúlyozta, hogy egy-egy érem és olimpiai kvóta a cél.
    
Az ötkarikás indulási jog szempontjából rögtön a pénteki versenynap kulcsfontosságú lesz, ugyanis ekkor rendezik a férfi és női légpuska egyéni versenyét, másnap pedig a férfi és női légpisztolyra kerül sor. A női puskások összetett számában jövő pénteken, a férfiak hasonló számában pedig egy nappal azt követően osztják az érmeket és a kvótákat. Szintén jövő szombaton dől el a női sportpisztolyosok versenye, az utolsó kvótaosztó verseny, a férfi gyorstüzelő pisztolyosoké pedig jövő vasárnap zárul.
    
A felnőtt vb-csapat:
    férfiak:
    --------
    puska:
- légpuska: Pekler Zalán, Péni István, Somogyi Péter
- 50 m összetett, fekvő: Hammerl Soma, Pekler, Péni
- 300 m összetett, fekvő, standard: Péni


    pisztoly:
- légpisztoly: Tátrai Miklós
- gyorstüzelő: Bartók Csaba
- központi gyújtású: Bartók, Bérces Béla

    nők:
    ----
    puska:
- légpuska: Dénes Eszter, Mészáros Eszter, Tarr Vivien
- 50 m összetett: Dénes, Lovász Dorina, Mészáros


    pisztoly:
- légpisztoly: Major Veronika, Sike Renáta
- sportpisztoly: Csonka Zsófia, Fábián Sára, Major
- standard: Csonka, Major, Sike

Forrás: MTI