Megtartotta első ülését az LMBTQ-jogokkal foglalkozó országgyűlési képviselőcsoport

Öt ellenzéki párt és a magyar civil szféra csaknem egyéves munkájának köszönhetően 2022. október 11-én megalakult az ország első frakcióközi, kifejezetten LMBTQ-jogokkal foglalkozó képviselőcsoportja.

Sokszínű Magyarországért – Országgyűlési képviselőcsoport az LMBTQ-emberekért néven.

A magyar LMBTQ-társadalom az elmúlt években komoly jogfosztást szenvedett el az Alaptörvény-módosítások és törvények következtében. Ez nemcsak a hazai LMBTQ-közösség tagjainak életét nehezíti meg, de régiós, európai uniós és nemzetközi viszonylatban is negatív színekben tünteti fel Magyarországot. Az Országgyűlés munkájában egyre gyakrabban találkozunk olyan meghatározó kérdésekkel, javaslatokkal, amelyek eddig szinte kivétel nélkül negatívan érintették az LMBTQ-közösséget.

A képviselőcsoport olyan Magyarországért és olyan társadalomért dolgozik majd, ahol a leszbikus, a meleg, a biszexuális, a transznemű, a queer, az aszexuális és az interszex (LMBTQ) embereket nem éri rendszerszintű megkülönböztetés, és ahol félelem nélkül, szabadon élhetnek. A csoport alapértékként vallja, hogy a sokszínűség érték.

A képviselőcsoportot öt párt – Momentum, Demokratikus Koalíció, Párbeszéd, MSZP, LMP – alapította, elnökének Bedő Dávidot (Momentum) választották, aki az első ciklusban a csoport meghatározó képviselője lesz, hiszen elnöksége alatt kiemelten fontos, hogy az LMBTQ-szakpolitikák és a politikai-civil élet közötti hídépítés alapjait letegyék. A csoporthoz eddig öt párt 21 képviselője csatlakozott.

Céljuk többek között az LMBTQ-emberek méltóságának, egyenlőségének, emberi jogainak, társadalmi elfogadásának elősegítése, hátrányos megkülönböztetésük elleni fellépés; érdekeik folyamatos képviselete az Országgyűlésben; kapcsolattartás a magyar, az európai uniós és a nemzetközi LMBTQ-jogokkal foglalkozó szervezetekkel.