A 6 leggyakoribb hiba a pályázatírás során

Ha jó pályázati anyagot szeretne leadni, elkerülhetetlen, hogy felismerje, melyek a leggyakoribb pályázati hibák. Most bemutatjuk ezeket, hogy Ön még véletlenül se kockáztassa a pályázat sikerét. Íme, a 6 leggyakoribb hiba, amellyel rendszeresen találkozunk!

1. Téves költségvetési tervek

A pályázatírás során általában ki kell tölteni egy árképzési sablont, amely megkönnyíti a vásárlók számára a különböző beadványok összehasonlítását. Ha azonban rosszul értelmezi, mit várnak Öntől, könnyen előfordulhat, hogy hibát vét a kitöltés során. Ennek következménye lehet, hogy a megadott árakat nem fogadják el, vagy nem megfelelőként jelölik meg. Mindig fordítson figyelmet rá, hogy akár tapasztaltabb pénzügyes kolléga segítségével értelmezze a leírtakat!

2. Helytelen formázás és megjelenítés

Ez kicsit hasonlít az előző pontra: minden pályázati anyagnak van egy megadott formátuma, amelyet azért határoztak meg, hogy a befogadó fél minél könnyebben átláthassa a tartalmat. Ha eltér a formátumtól, azzal nemcsak azt kockáztatja, hogy az anyag átláthatatlan lesz, hanem akár szétszórt és megbízhatatlan benyomást is kelthet a partnerben.

3. Hiányzó információk

Ilyenek lehetnek például a hiányzó mellékletek. Egyszerű példával élve olyan ez, mint egy iskolai dolgozat esetében: ha valami hiányzik az anyagból, arra nem lehet pontokat adni! Néha ugyan kap a pályázó egy második lehetőséget, hogy pótolja, ami hiányzik, ám ez nem túl gyakori.

4. Késedelmes benyújtás

Ezzel szinte garantálja, hogy az ajánlatát figyelembe sem veszik. Ha pályázatokról van szó, a határidő kőbevésett. Ön szívesen társulna olyan céggel, amely már az ajánlat benyújtásakor kinyilvánítja, hogy nem tiszteli a határidőket? Mindig ügyeljen rá, hogy már jóval a megjelölt időpont előtt leadja a kész anyagot!

5. Helytelen példányszám

Gyakori, hogy több példány benyújtására kérik fel. Néha akár különböző változatokat is várnak, például az ár feltüntetése nélkül. Ez lehetővé teszi, hogy az ajánlatot a beszerzési csoport tagjai külön is kiértékelhessék. Ha nem küld elegendő példányt, azzal vagy megnehezíti a vevő munkáját, vagy még okot is szolgáltat arra, hogy lepontozza az Ön pályázatát.

6. Kihagyott vagy megválaszolatlan kérdések

A megválaszolatlan kérdés nem kaphat más pontszámot, csakis nullát. Ide tartozik az is, ha a kitöltőnek nem sikerül megértenie a feltett kérdést. Minden esetben derítse ki, pontosan mire várnak választ Öntől. Így biztosan, arra válaszol, amit kérdeznek - nem pedig arra, amit Ön szerint kérdeznek.