Sarokcsiszoló, avagy a sokoldalú "flex"

Valószínűleg mindenki találkozott már a sarokcsiszoló fogalmával. Ha így mégsem rémlik, a „flex” kifejezés bizonyára már ismerősen cseng. Ebben a bejegyzésben elmondjuk, honnan ered a fogalom, milyen célra alkalmazható a sarokcsiszoló, illetve mik a helyes használatának lépései.

Honnan ered a flex kifejezés?

A Flex egy volt német cég, ami egy időben Magyarországon piacvezető szereppel bírt a sarokcsiszolók gyártásában. Lényegében hasonló a történet, mint a Stihl-fűrészek esetében. Ma már több minőségi gyártó is árulja a szerszámot, ennek ellenére megmaradt a flex elnevezés.

Mire jó a sarokcsiszoló?

A sarokcsiszoló egy igazán sokoldalú szerszám, hiszen csiszolási, polírozási, tisztítási feladatokra egyaránt alkalmas. Fém, kő, beton is vágható a segítségével. Az otthoni barkácsolási munkák mellett előszeretettel használják több iparágban is, ami nem meglepő, hiszen egy igazán sokrétű szerszámról van szó. A neve ugyanakkor kissé csalóka, mivel belső sarkok csiszolására nem a legjobb. 

A sarokcsiszoló helyes használata

Fontos leszögezni, hogy a sarokcsiszoló nem játék. Munkavégzés közben kifejezetten magas a veszélyfaktor, hiszen nagyon gyorsan dolgozik, és a vágás során is bármikor felperdülhet egy szilánk. Védőfelszerelés nélkül semmi esetben ne álljunk neki a munkának!

Szintén alapvető, hogy két kézzel fogjuk, és a stabil tartáshoz érdemes a fogantyút is használni. A nagy erőkifejtések helyett pedig törekedjünk a határozott, egyszerű mozdulatokra. A fogantyú egy hasznos tartozék, egyszerűen, gyorsan átszerelhető a kényelmi szempontokat figyelembe véve. De ne felejtsük el kivenni az akkumulátort, vagy húzzuk ki a vezetéket – attól függően, milyen típusú flexet használunk. A helyes használathoz elengedhetetlen a megfelelő beállítás is.

Egy komoly, professzionális gép fordulatszám-szabályzóval is rendelkezik, valamint akár lágyindítóval, ami fokozatosan emeli a sebességet. A magas fordulatszám hatékonyabb munkát eredményez, ugyanis gyorsabban levágható, csiszolható lesz az adott anyag. Egy hőre érzékeny felületnél viszont már nem olyan jó, ha túl magasra állítjuk a fordulatszámot. Hétköznapi használatnál ezen funkciók nélkül is boldogulhatunk.

A sarokcsiszolóból akár láncfűrészt, vagy más szerszámot is „varázsolhatunk” (pl. körvágót) speciális adapterek segítségével. Ehhez csupán el kell távolítani a korongot, valamint a két befogató gyűrűt, és becsavarni helyettük a megfelelő adaptert.

Forrás: Zákány Szerszámház

Sarokcsiszoló vásárlása a Zákány Szerszámháztól

Amikor az ember sarokcsiszolót, vagyis flexet választ, több szempontot is érdemes figyelembe venni. Idetartozik, hogy akkumulátoros-, vagy hagyományos vezetékes szerszámra van-e inkább szükség. Kényelmi szempontból az akkus verzió az ajánlott, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor sokat kell használnod, ilyenkor viszont a vezetékes gép jobb választás. A sarokcsiszolók sokrétűsége a kiegészítők terén is megmutatkozik, így a felhasználását is tudod bővíteni.

Bármilyen szerszám vásárlásáról is van szó, elsődleges szempont a megbízhatóság. A Zákány Szerszámház választékában a legjobb gyártók sarokcsiszolói, és különböző hasznos tartozékok, kiegészítők egyaránt megtalálhatók. Amennyiben további kérdés merült fel, kollégáink készséggel állnak rendelkezésre, akiktől a garanciával, rendeléssel és átvétellel kapcsolatban is lehet érdeklődni.