Kevesen ismerik, mégis szervezetünk egyik legfontosabb tápanyaga a taurin

A testi egészség megőrzéséhez nemcsak a sport, az egészséges életmód szükséges, hanem a megfelelő tápanyagellátás is. Szervezetünknek számos nyomelemre, ásványi anyagra, vitaminra, aminosavra van szüksége, amelyek elengedhetetlenek a testi folyamatok zavartalan működéséhez. Az egyik ilyen anyag a kevesek által ismert taurin is.

Mi is az a taurin?

A taurin az aminosavak közé tartozó, kéntartalmú vegyület. Az aminosavak a fehérjék felépítésében, valamint számos enzimatikus és energiaháztartást szabályozó folyamatban fontosak. A taurin ugyan nem veszt részt a fehérjék felépítésében, de a testünk számára mégis nélkülözhetetlen. A taurint a szervezet is képes ugyan előállítani, de fontos, hogy táplálékkal vagy taurinpor formájában pótoljuk. 

Mi a szerepe az emberi szervezetben?

A taurin fontos élettani folyamatokban vesz részt. Segít a vércukorszint szabályozását így megelőzheti a cukorbetegség, azaz a diabétesz kialakulását. Ennek a tulajdonságának köszönhetően az elhízás megelőzésében is hasznos. Pozitív hatással van a szívre és az érrendszerre. Az erek falát erősíti és fokozza rugalmasságukat, így a vérnyomás szabályozásában is kiemelt szerephez jut. A taurin nagy mennyiségben megtalálható a szívizomban is, így a szív megfelelő működéséhez is hozzájárul. Továbbá a szem, a máj és az idegrendszer egészséges működésében is nagy jelentőséggel bír.

Mivel a taurin erősíti és védi a szívizmot illetve az érrendszert, ezért növelheti a teljesítőképességünket is. Pozitív hatással van tehát a kardiovaszkuláris szervrendszerre, csökkenti az érelmeszesedés, a magas vérnyomás és szívinfarktus kialakulásának kockázatát. 

Az idegrendszerre gyakorolt hatása is pozitív, a nyugtató és stresszhormoncsökkentő hatása miatt. Megfelelő taurinbevitellel tehát a csökkenthetjük a zaklatott életmód negatív hatásait is. Egyes kutatások arra is rámutattak, hogy az epilepsziás rohamok megelőzésében is hasznosnak bizonyul a taurin. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően pozitív hatása van a májgyulladásban szenvedők számára is. Egészséges emberekben is elősegíti a máj működését, amely fokozza a méregtelenítést és a regenerálódási folyamatokat. Továbbá az érfalak gyulladásának kialakulását is csökkentheti, visszafordíthatja. Megfigyelték azt is, hogy a taurinfogyasztással csökkenthető vagy megszüntethető a kellemetlen fülzúgás.  

Hogyan vigyük be?

A taurint a szervezetünk is képes előállítani, de ennek mennyisége öröklött tényezőktől is függ. A táplálkozással is hozzájuthatunk ehhez a fontos aminosavhoz. Nagy mennyiségben megtalálható a tenger gyümölcseiben, a halakban. A rengeteg tengeri algát, halakat, kagylókat fogyasztó népek sok taurinhoz jutnak, így ez is magyarázhatja jobb egészségüket és hosszabb élettartamukat. A japánok magas átlagéletkorát is összefüggésbe hozzák a taurinban gazdag táplálkozással. A cukorbetegség, az érelmeszesedés és a szívbetegségek is sokkal kevésbé fordulnak elő köreikben. 

Hazánkban kevesebben jutnak hozzá rendszeresen a tengeri élelmiszerekhez, ezért érdemes táplálékkiegészítők formájában szedni a taurint. Vegetáriánusok számára szintén nagyon fontos, hogy taurinpor vagy -tabletta formájában hozzájuttassák szervezetüket ehhez az anyaghoz, hiszen alapvetően állati eredetű ételekben fordul elő. 

Számtalan olyan vitamin és ásványi anyag van, ami elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez – az utóbbi időben azonban az aminosavak fogyasztásának jelentősége is felértékelődött. Az esszenciális aminosavak mellett érdemes azokat is szedni, amelyeket a szervezet szintetizál, hiszen az optimális mennyiséghez a táplálékkiegészítőkkel is hozzásegíthetjük a testünket. A taurinpor fogyasztása igen hasznos lehet, nemcsak az aktív életmódot folytatók számára, hanem az egészségtudatos táplálkozás vagy vegetáriánus életmód híveinek is.