Lépesmézzel a szervezet egészségéért

A méhek a kaptárakban méhviaszból hatszögletű lépet készítenek, és ebbe gyűjtik a finom, aranyló nyers mézet. A nyers méz a méz legtermészetesebb formája, emberi beavatkozástól mentes, ősi egészségbomba. A lépesméz különbözik a kereskedelemben kapható méztől, mivel szűretlen, nincs hőkezelve, teljesen természetes. Olyan állapotban van, ahogy a méhek elkészítették.

A lépesméz tehát egy teljesen természetes méhészeti termék, ami nyers mézet, virágport, propoliszt, méhpempőt és egyéb több fontos és egészséges összetevőt tartalmaz, a Bodó Méhészet széles termékpalettáján megtalálható.

A lépesméz összetétele

Mivel a lépesméz jelentős mennyiségben nyers mézet tartalmaz, ezért tápértéke magas, mivel gazdag antioxidánsban és szénhidrátban. A nyers mézben található még fehérje, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek. Ezenkívül a lépesméz másik összetevője a méhviasz, amely hosszú láncú zsírsavakat tartalmaz, ami szintén többféle jótékony hatással rendelkezik.

A lépesméz gyógyító hatása

Mivel a lépesméz antioxidánsokat tartalmaz, ezért gyulladásgátló, immunrendszer-erősítő hatással rendelkezik. Egyik ilyen antioxidáns összetevő a polifenol, amelyről kutatások bebizonyították, hogy csökkenti a cukorbetegség, a demencia, a szívbetegség és a rák kockázatát.

A méhviaszban található hosszú láncú zsírsavak és alkoholok csökkentik a szívbetegség kockázatát azáltal, hogy a koleszterinszintet a normál tartomány felé mozdítják el. Különböző kísérletek azt is kimutatták, hogy ezenkívül javítják a szervezet ellenálló képességét a vírusok, baktériumok, gombák támadása ellen. Hatékonyan tud ezáltal a szervezet védekezni a Candida, E. Coli, Staphylococcus vagy a Salmonella ellen.

A méhviaszextraktumokkal végzett további kísérletek azt is bizonyították, hogy különböző májbetegségek esetében hatékonyan tudja csökkenteni a betegséggel járó olyan kellemetlen tüneteket, mint a hányinger vagy a puffadás.

A felső légúti betegségek esetén közismert a méz, ezen belül is a lépesméz kiváló gyógyító hatása. Bebizonyították, hogy természetes köhögéscsillapító hatása van, ezért alternatívát jelent a köhögéscsillapító gyógyszerekkel szemben.

Hogyan fogyasszuk és tároljuk helyesen a lépesmézet?

A lépesmézhez többféle kiszerelésben is hozzájuthatunk. Megvásárolhatjuk mézben tárolva, de akár natúr szeletként is. Minél sötétebb a lépesméz, annál gazdagabb antioxidánsban, tehát érdemes a színére is odafigyelni. Semmiféle különösebb speciális tárolási formát nem igényel, szobahőmérsékleten évekig eltartható. Nem gond, ha kikristályosodik, ez ugyanis semmit nem von le a hatásából, ugyanúgy fogyasztható marad.

A lépesméz nagyon finom és változatosan fogyasztható. Akár nyersen is elszopogathatjuk, a viasz rágása még fogtisztító hatású is, de nyugodtan belekeverhetjük az ételeinkbe, például joghurtba, palacsintába, muffinba. 

A lépesméz egy komplex hatású egészséges termék, fogyassza rendszeresen!